Skip to content
All posts

Våre favorittapper til redigering av foto og video

Med en mobil som alltid ligger i lommen – har man et hav av redigeringsalternativer lett tilgjengelig til å fikse på både bilder og video på farta. Det finnes utallige apper som kan hjelpe deg, og det er lett å gå seg vill i jungelen av utvalg. Vi i VU har testet ut mange varianter gjennom årene, men vi har funnet oss noen favoritter – og disse tenkte vi å dele med dere.

Marthe sine favoritter

apper_marthe

Full kontroll på filter i VSCO, og LumaFusion tar videoredigering til nye høyder

VSCO bruker jeg hovedsakelig til bilderedigering fordi jeg elsker at man kan velge hvor mye av det valgte filteret man vil legge på. Noen ganger kan filtre være veldig kraftige og overskygge bildet, men med VSCO kan man redigere på dette slik at bildet ikke forsvinner helt bak et filter.

I tillegg har man andre redigeringsmuligheter som fargebalanse og HSL hvor man kan gå inn og redigere på de ulike basisfargene. Det er ikke alltid man har de optimale lysforholdene, derfor er det helt supert å kunne redigere bort enten gule eller blå toner i bildet for å nøytralisere.

Premium-versjonen koster 199,- i året og gir deg mange flere muligheter når det kommer til redigering, og et bedre utvalg i filtre. Man må ikke kjøpe et abonnement, men for den prisen synes jeg at man får mye for pengene. Man kan også redigere video om man har premium-versjonen. 

LumaFusion oppdaget jeg da jeg studerte innholdsproduksjon og det er en kjempefin videoredigeringsapp for deg som vil ta redigeringen et hakk videre. Mulighetene er veldig like som i Premier Pro, men som en forenklet versjon.

I starten kan den kanskje virke litt komplisert, men så fort man kommer inn i det er det ingen sak. Her kan du gjøre omtrent alt, fra å velge format på videoen din, legge på musikk, tekst, bilder og video. Du kan også velge ulike layouts hvis du ønsker det.

Appen koster penger, men det er kun en engangssum og du kan teste en gratis versjon før du bestemmer deg om det er noe du ønsker å bruke penger på.


Christine Krieg sine favoritter

apper_christine

Enkel bilderedigering i A Color Story, og beskjæring av video i Videoshop

A Color Story er min go-to app når det kommer til bilderedigering. For meg er brukergrensesnitt viktig, og jeg liker apper som er intuitive, og som lar meg jobbe kjapt. I ColorStory får jeg muligheten til å legge til favorittfilter som jeg ofte bruker, sånn at jeg alltid har disse lett tilgjengelig, og slipper å bruke tid på å finne tilbake til de. 

En annen ting jeg liker godt er muligheten for å kun jobbe med deler av et bilde. Kommer hendig med om jeg for eksempel bare vil lysne bildet på et spesielt parti, uten å gjøre alt lysere. Det minner meg veldig om hvordan jeg normalt ville jobbet i Photoshop på desktop, og gir meg god kontroll på arbeidet. 

Appen har selvfølgelig alle funksjoner man forventer fra en bilderedigeringsapp, både cropping, filter, fargekorrigering osv., og jeg elsker at jeg får alt jeg trenger i en og samme app.

Videoshop er en genial app til videoredigering, spesielt for meg som egentlig ikke driver med videoredigering. 😅 Jeg kan fjerne lyd fra videoene, klippe, speede de opp, legge flere klipp sammen og endre format, for å nevne noe. Denne appen er super om du er nybegynner og trenger noe som er enkelt og intuitivt. 

 

Christine W. sin favoritt

apper_christinew

Før og etter redigering av fargestikk i et bilde

Jeg skammer meg nesten over det, men en app jeg bruker med jevne mellomrom er Facetune2. For de fleste er denne appen mest kjent som et verktøy for å smoothe hud så rynkefri som en barnerumpe, og/eller gjøre midje og lår mikroskopiske før resultatet slenges ut i sosiale medier for å høste komplimenter og likes.

Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke bruker appen på denne måten, selv om jeg skal innrømme at det hadde vært litt fristende fra tid til annen. Mitt moralske kompass begrenser meg til å bruke appen på følgende to måter:

Å fjerne elementer
Det kan være støvkorn, støy eller andre ikke-bærende elementer som man kanskje overså i øyeblikket bildet ble tatt.

Endre fargestikk i utvalgte områder
Noen lysforhold kan by på mye gul- eller grønnstikk. Det geniale med Facetune er at du kan gå inn i bestemte områder og endre der det trengs. Et alternativ er å justere hele bildet og deretter gå inn med et viskelær og fjerne de områdene du ikke vil endre.

Det finnes sikkert hundreogørten andre apper som gjør det samme, men det viktigste (etter min mening) er å gjøre seg godt kjent med det verktøyet du har og bruke det såpass mye at du til slutt kan gjøre det du skal i blinde … nesten i hvert fall.

 

Glenn sine favoritter

apper_glenn

Enkelt å fjerne uønskede elementer i et bilde

Redigering av bilder forsøker jeg å gjøre minst mulig – fordi jeg vil at de skal være så naturlige som mulig, men er ikke fremmed for enkel redigering som å kutte i størrelsen, enkel fargekorrigering eller bruke et filter.

Den siste tiden har jeg faktisk gått bort fra å bruke apper fra andre parter enn iOS-appen Bilder til redigering av video. De mulighetene som finnes i iPhonens Bilder-app er mer enn gode nok til min bruk. En fordel med denne er at de har vært gode med utvikling av appen ved hver iOS-oppdatering, og den er nå et fullverdig fotoredigeringsprogram; i allefall til den grad jeg benytter meg av fotoredigering.

Skal jeg anbefale en ekstraapp, så er valget Retouch. Appen jeg bruker til å fjerne enkle, forstyrrende elementer et bilde. Det kan for eksempel være om solen reflekterer i bilde, eller om det er noe i bildet som ikke burde vært der. Den er enkel å bruke og mer enn god nok til enkel mobilredigering.

Videoredigering gjøres også i Bilder-appen, og består hovedsakelig av å kutte start og slutt på en video, og kanskje legge på et filter for å få bedre farger. Egentlig på samme måte som jeg gjør med bilder.

Jeg liker å gjøre det så enkelt som mulig, og bruke færrest mulig ekstra apper. Merkelig det der, hvordan man før sjekket ut alt som fantes av apper – til ha funnet noen favoritter og holde seg til de.

 

Astrid sine favoritter

apper_astrid

Filterutvalg i Snapseed, videotemplates i Instories og videoredigering i InShot

Snapseed er en evig favoritt for min del. Utrolig enkelt å endre på lysmengde, varme, kontrast, høylys, skygger m.m. Det er flust av ferdige filter som kan brukes, men selv liker jeg best å dra litt i de ulike 'spakene' og se effekten med en gang, slik at jeg kan få det akkurat sånn jeg liker det. Veldig enkel og grei app som gir meg alt jeg trenger for å redigere bilder.

Instories er en app som koser ca 350 kr / år, men som for den prisen gir deg alt du trenger for å lage enkle videoer med bildene dine. Om det skal være noe til Story-formatet eller det gode 4:5-formatet, så kan du velge blant utallige maler som på 1-2-3, og noen tilpasninger, gir deg videoene du trenger for å få følgernes oppmerksomhet.

Kanskje du vil lage en video, uten nødvendigvis templates, men med enkelte effekter og redigeringer likevel? Da er InShot helt genialt. Skru opp / ned farten, legge på visuelle virkemidler / bilder eller tekst, endre på formatet, klippe eller legge til en snutt, legge på musikk osv. - alt dette, og mer, er mulig på enkelt vis gjennom InShot. Og du, for i underkant av 400 kr har du kjøpt Pro-versjonens mange muligheter – for livstid!

 

Bonustips fra hele TeamVU

canva_desktop

Vi har nylig begynt å bruke Canva, og vi er HELT frelst. Her finner man templates til det meste, og du kan lage så utrolig mye gøy med bildene og videoene dine. Det er intuitivt å bruke, og brukergrensesnittet gjør at man får jobbet kjapt. Bonus for at hele teamet har tilgang til alle filer og kan redigere disse. Finnes både på desktop og som app. Vil du ha tilgang til flere funksjoner, må du kjøpe pro-versjonen, men det anbefales på det varmeste.

Hvilke apper bruker du?

 

New call-to-action