Skip to content
All posts

5 tips for sunne kommentarfelt

Vi har alle sett det. Den kommentaren, eller oftest; de kommentarene, som er langt over grensen for hva god folkeskikk og sunn fornuft gir rom for. Den pinlige eller totalt upassende kommentaren som en bekjent har lagt inn på et av dine egne innlegg på Facebook, og som gjør at du krymper deg i stolen. Eller de kommentarene som kommer i fleng på innlegg i ulike nettaviser, og som gjør at du undres på om disse menneskene er voksne, om de har barn og rett og slett; om de klarer å ta vare på seg selv.

Vi som jobber med sosiale medier og dermed bruker mange timer på nett hver dag, kommer over slike kommentarer alt for ofte. Vi har både fått og lest mange spesielle kommentarer, og alle er naturligvis ikke like drøye. Men, mange er det og skjellsord, drapstrusler og voldsomme personangrep er dessverre dagligdags.

 

tips, facebook, kommentarer

 

Derfor; vi lanserer herved vårt forslag til topp 5 kjøreregler for hvordan man kan hjelpe til med å sikre et sunt og godt miljø i kommentarfelt på internett. Kan du krysse av JA for alle fem tipsene under - ja, da er du en dannet kommentator med meget god kommentaretikette. Og hvis ikke, husk at det aldri er for sent å lære noe nytt! Kanskje våre tips vil gjøre at du tenker deg om en ekstra gang før du skriver en kommentar du kan angre på i etterkant? Det er lov å håpe i hvert fall!

Disse reglene kan du gjerne printe ut, dele med kjente og kjære som du mener trenger å lese dette, eller del dette videre til alle som vil lese i sosiale medier. Hjelp oss med å få disse kommentarvettreglene til å bli like anerkjent som fjellvettreglene, så blir dette vårt felles bidrag til at internett blir et enda hyggeligere sted å være!

1. Sunn fornuft og relevans

Trenger jeg virkelig å kommentere på dette? Mange bruker kommentarfelt helt ukritisk og i affekt, uten at de tenke ordentlig over hva de skriver. Spør deg selv; trenger jeg virkelig å kommentere på dette og er det relevant til det som skrives? Det du skriver på internett, forblir på internett. Vil du virkelig at det du skriver nå skal knyttes til deg som person for evig tid? Tenk på det.

2. Høflighet

Hver eneste bokstav du skriver, og hvert eneste ord de bokstavene du skriver danner, skal en annen person lese, ta inn over seg og besvare. Dette er mennesker som deg og meg, som mest sannynlig gjør sitt aller beste i den jobben de har, som forhåpentligvis er et så godt menneske som de bare klarer, og ikke minst; som har nære og kjære som de er glad i – og som er glad i dem. Vær snill, vær raus! Ville du tålt at noen skrev eller sa noe tilsvarende til deg eller noen du er glad i?

3. STORE BOKSTAVER

Det er faktisk slik at det du skriver med store bokstaver, oppleves som at DU SKRIKER DET DU PRØVER Å SI, det er veldig slitsomt å lese og du høres veldig sint ut! Det kan godt hende du er det også, men er du sikker på at du trenger å vise det med store bokstaver? Hvis du ikke vet når det er passende med ord i store bokstaver, unngå CapsLock i det store og hele!

4. Tegnsetting og overdrivelser

Det er forskjell på om man skriver med en venninne i en lukket chat eller om man skriver i det offentlige rom. Det er ikke spesielt bra eller sååååå kult med mange å’er og mange utropstegn!!!!!!!!!!!!!!, og det passer seg dessverre ikke overalt! Faktisk er det slik at eksempelvis Facebook kan blokkere kommentarer som bruker store bokstaver eller mange utropstegn, som spam i sitt system – så det er ikke sikkert du blir sett heller, om dette er måten du kommuniserer på.

5. Karma

Vi tror på karma. Er du god mot verden, er verden god tilbake. Det tror vi på. Ved å gi kjærlighet og godhet – får man det tilbake! Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg – og ville du egentlig likt at noen sablet deg ned verbalt fordi du har den jobben du har, er fra det landet du er fra, fordi du har gjort en feil eller fordi du mener som du gjør? Antakelig ikke.

 

Edit per 12. juni 2015:

Vi har fått noen forslag til flere punkt på listen vår - og synes de hører hjemme her, så vi oppdaterer listen med noen punkt til.

6. Alkolås på tastaturet

Ikke skriv når du har drukket (eller er ruset på noe annet), for selv om det er da du er mest engasjert og tror du klarer å formulere deg på best mulig måte, er det likevel sjeldent tilfelle - tipset av Anne-Helene fra Lammelårtanker

7. Konfrontasjon

Ikke skriv noe du ikke kan si ansikt til ansikt til den det gjelder, eller noe som ikke tåler oppslag på forsiden til en av landets største aviser. Det er fint å mene mye, men om du ikke kan stå for at hele verden skal kunne få vite meningen din, ikke publiser den på nett i det hele tatt - tipset av Anne-Helene fra Lammelårtanker

8. Folkeskikk

Hvor har det blitt av den gode folkeskikken? Hadde vi mer folkeskikk før, eller er det bare noe vi tror? Dette punktet går litt inn i vårt punkt nr 1, altså sunn fornuft og relevans, men fordi vi er særs opptatt av at man kommer langt her i livet om man har med seg god folkeskikk, så synes vi at punktet til Ingfrid Landsnes fra Organisasjonsrådgiveren bør få sitt eget punkt på listen vår.

9. Tagg folk du omtaler

Baksnakking eksisterer på internett også, men kan enkelt unngås ved å tagge folk du omtaler. Ved å legge til deres nick på twitter, bruke @ foran navnet deres på facebook eller gi de en lenke til sin nettside, så har folk en sjanse til å vite at du har skrevet om dem - og du gir da folk en sjanse til å svare og bli med i diskusjonen. Det synes vi alle som omtales fortjener, og vi er helt enig med FruLou som delte dette tipset med oss på instagram.

 

Hjelpe oss gjerne med å forlenge denne listen - er det andre ting du synes hører hjemme her?

Del gjerne dine tanker og meninger med oss i kommentarfeltet!

 

La oss lage kommentarfeltverden til et litt bedre sted, dag for dag
– det synes vi at samfunnet vårt fortjener!