Kom i gang med video på sosiale medier
Allerede tidlig i 2017 sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg at han så på videoinnhold som en megatrend, og det hadde han helt rett i. Bruken av video har eksplodert, og om du ikke har kommet i gang nå, er det virkelig på tide å ta affære!
Synes du det høres komplisert og skummelt ut å lage video til sosiale medier? Det trenger det absolutt ikke å være. Vi har samlet våre aller best tips i dette blogginnlegget, slik at du kan produsere godt videoinnhold til dine sosiale medier!
Hvilket utstyr trenger jeg for å komme i gang?
Du trenger ikke gå til innkjøp av veldig fancy og dyrt utstyr for å komme i gang med videoproduksjon for sosiale medier. Du har faktisk allerede videokameraet du trenger – nemlig i mobiltelefonen din. De aller fleste nye telefoner har et kamera som fungerer mer enn godt nok til enkel innholdsproduksjon, og også til litt mer avansert innholdsproduksjon.
Fordelen ved at vi bruker mobilen, er at den alltid er lett tilgjengelig for oss, og innholdet blir ikke for polert, slikt at det ofte oppleves mer ekte og troverdig. Et annet argument for å bruke mobilen, er at mobilen ikke oppleves like invaderende i bruk, som større kamerautstyr kan gjøre. Filming med mobiltelefonen oppleves ganske diskré. Skal du filme mennesker, eksempelvis gjøre et intervju, føles det ikke like skummelt for den som skal være foran kamera om man drar fram telefonen for å filme.
God lyd = ekstremt viktig
Skal du filme med lyd, er det en fordel å investere noen kroner i en god mikrofon. Her finnes det flust av forskjellig utstyr man kan velge mellom, og i mange ulike prisklasser. Vi anbefaler at du tenker over hva behovet ditt er, også litt frem i tid, før du handler inn.
Klarer du deg med en enkel mikrofon, eller trenger du flere? Skal det være trådløst, eller foretrekker du ledning? Oppladbart eller på batteri?
Det viktigste er uansett at du bruker ekstern mikrofon, og ikke kun den som er integrert i telefonen din, for det utgjør en stor forskjell på kvaliteten i lyden.
Vi i Valen-Utvik bruker vi dette mikrofon-settet fra Saramonic, som har to mikronfoner og en sender, og er godt fornøyd med det.
Husk nok lagringsplass
Skal du filme lengre videoer, og mange av de, så tar dette mye større plass på telefonen enn det bilder gjør. Sørg derfor for at du har tilstrekkelig med lagringsplass på telefonen din før du går i gang. Husk også å ta backup av filene dine etter endt innholdsproduksjon. Vi har egne mapper i Dropbox hvor vi laster over alt innhold, i en fast struktur, slik at vi har orden i systemet.
Lights, camera, action?
Med utstyret på plass, er du klar til å lage din første film, og da har vi selvfølgelig noen gode råd til deg på veien!
- Husk omvendt historiefortelling når du skal filme til sosiale medier! Man har kort tid til å fange oppmerksomheten i nyhetstrømmen, så begynn gjerne med poenget / det meste overraskende, rørende eller underholdende aller først, for å skape en oppmerksomhet som gjør at folk stopper opp i scrollingen sin, og har kommet på kroken din.
- Deretter må du naturligvis levere god video med godt innhold, som holder det du lovte i starten, med stadig ny og interessant / inspirerende informasjon, slik at man blir værende og ser videre i filmen.
- Hold kamera rolig når du filmer – og bruk gjerne stativ der det lar seg gjøre. Ingenting er verre å se på enn videoer man nesten blir sjøsyk av. 😉
- Tenk på hvordan lyset er der du filmer. Naturlig lys er din aller beste venn, så skru veldig gjerne av alle eksterne lyskilder som sloss om oppmerksomheten med dagslyset. Skal du intervjue mennesker, så plasser de gjerne i lokalet et sted hvor de får dagslys i fjeset, og hold de for all del unna spot-belysning fra taket.
- Varier videoklippene du filmer, for å kunne redigere filmen sammen på en måte som gjør det mer spennende å se filmen. Om du intervjuer en person og filmer den personen, så kan du veldig gjerne også filme såkalte ekstra-klipp som du kan flette inn i den ferdigredigerte filmen, og husk da gjerne på å filme fra flere vinkler.
- Film heller for mye, enn for lite. Husk at man enkelt kan klippe bort sekvenser som ikke fungerer i etterkant.
- Sett mobilen på 'Ikke forstyrr' mens du filmer, så slipper du å bli avbrutt midt i et opptak.
- Bruker du mikrofon, så vær obs på plasseringen av denne. Ikke plasser mikrofonen i nærheten av øredobber, glidelåser eller andre elementer som kan skape sjenerende ulyder.
- Om du intervjuer en person og stiller spørsmål, så er et tips å få vedkommende til å svare med å gjenta ditt spørsmålet først, før svaret legges til, slik at du kan velge å klippe vekk ditt spørsmål, men likevel beholder konteksten i videoklippet. Eksempelvis; Du spør "Hvorfor liker du å jobbe som regnskapsfører?", og vedkommende svarer da "Jeg liker å jobbe som regnskapsfører, fordi..."
Hvilket format er optimalt for videoen din?
Husk at du må tilpasse videoen din til kanalen den skal publiseres i. Som et generelt råd, anbefaler vi alltid å ta så mye plass i nyhetsstrømmen / feeden til folk som overhodet mulig. Derfor lager vi alltid våre videoer i høydeformat. Det krever at mange da må tenke litt nytt, for det er et litt annerledes format, enn det tradisjonelle landskapsformatet (breddeformat).
Før du starter filmingen for å lage din video, bør du derfor ha en plan for hvilke kanaler det skal brukes til, hva slags mål du har med videoen og hva slags historie du ønsker å fortelle, slik at du filmer med rett format i utgangspunktet.
Til Facebook, LinkedIn og Instagram-feed bruker vi formatet 4:5, til IGTV og Instagram Story bruker vi 9:16. Og skal vi filme i et format til så godt som alle kanaler, ender vi opp med 4:5 som en best mulig fast standard.
Her kan du se formatene opp mot hverandre.
Se hvor liten plass 16:9 tar på skjermen!
Et tips for effektiv videoproduksjon
Husk; det er ikke sikkert at du alltid trenger å filme ulike videoklipp til de ulike kanalene innholdet ditt skal ut i. En video i 9:16 kan fint beskjæres til 4:5, og en video i 4:5 får et farget felt over og under, på eksempelvis Instagram Story-formatet. Har du planlagt godt på forhånd, og har plassert det du skal filme i midten av bildet, kan du fint kutte filmen i både topp og bunn, uten at vesentlige detaljer forsvinner.
Hvor lang bør videoen min være?
Hvor langt er et tau...? 😅 I stedet for å tenke på hvor lang videoen din skal være, bør du heller tenke over hvilken kanal videoen skal ut i og hva som er målet med videoen. Deretter handler det om hvordan du kan fortelle historien med video, på en måte som er best mulig, som er mest mulig effektiv og dermed; hvor mye tid du faktisk trenger, for å gjøre det på en mest mulig optimal og engasjerende måte. I tillegg er det selvfølgelig en fordel å tenke over at filmlengden ikke overstiger det maksimum antall tillatte minutter som kanalen har.
Godt innhold er godt innhold, uavhengig av lengde. Noen hevder vi ikke har tålmodighet til å se mer enn noen få sekunder i sosiale medier, men så lenge anslaget (starten) er godt og fengende, og så lenge resten av videoen oppleves verdifull, bør du tenke mer over hvordan du kan gjøre videoen best mulig, fremfor å tenke så mye på hvor lang den skal være. Skrell bort alt som er unødvendig fra videoen. Hold det enkelt og forståelig.
Hvordan redigerer jeg videoene mine?
Det finnes mye programvare du kan bruke for å redigere videoer, og blant de mer kjente finner man blant annet Adobe Premier Pro, Final Cut Pro og iMovie. Dette er relativt proff programvare som kan være (for) avansert for en nybegynner, og som i tillegg koster penger. Heldigvis kommer du veldig langt med bare mobilen din også.
Det finnes et hav av apper på markedet som kan gjøre jobben på enkelt vis, og det handler aller mest om at du finner en app som passer til ditt behov og som du øver deg på og blir godt kjent med.
Vi kan anbefale appen Videoshop som har det meste man trenger for å komme i gang, og den finnes både på App Store og Google Play. Her kan du redigere klipp, sette opp farten, beskjære til riktig størrelse og format, legge til filter, legge på tekst og legge til musikk. Alt i et veldig enkelt brukergrensesnitt.
Husk å tekste videoen din
De aller fleste av oss ser fremdeles video i sosiale medier uten lyd, og både Instagram og Facebook sin autoavspilling av videoer, er uten lyd. Vi tekster derfor alltid alle videoer vi lager. Dessuten vil vi også tilrettelegge for at de med hørselshemming eller andre utfordringer med lyd, også skal få nyte videoinnholdet vårt. Dette handler om universell utforming.
Det finnes to ulike måter å tekste på;
- Legge ved SRT-filer, altså at vi laster opp egne tekstfiler i tillegg til selve videofilen. På Facebook anbefaler vi å laste opp SRT-filer til videoene dine. Da blir teksten dynamisk, og vil dukke opp når brukeren ser video med lyden av. Det er også fornuftig med tanke på SEO, da teksten i SRT-filene også vil være søkbar.
- Det andre alternativet, er å brenne inn teksten på selve videofilen. Det gjør vi på steder hvor SRT-filer ikke er mulig, som for eksempel på Instagram, Instagram Story og IGTV.
Hvordan tekste videoene dine?
Det finnes ulike måter å tekste videoer på, og vi har tidligere blogget om hvordan vi tekster våre videoer via YouTube. Nå har vi også tatt i bruk et nytt alternativ som er temmelig enkelt, nemlig ved å bruke en app som heter MixCaptions. Denne finnes dog kun til iPhone. Appen lar deg velge mellom å laste ned egne SRT-filer, eller å brenne inn teksten i selve videoen.
Klargjør videoen din!
Husk å sjekke hvilket format, filstørrelse og oppløsning de ulike kanalene krever, før du går i gang med å eksportere ut videoen din, slik at du sørger for et best mulig resultat. Mange av videoredigeringsappene har egne innstillinger for de ulike kanalene, og opplyser om riktig lagring til riktig kanal. Bruker du proffere programvare til videoredigeringen, har du enda flere varianter og formater å velge mellom, så sørg bare for at det blir mest mulig optimalt for kanalen du velger.
Er du klar til å publisere?
Se gjennom videoen din før publisering for å se at både format og kvalitet er slik du vil ha det. Og du? Husk å alltid laste opp videoen din direkte til plattformen den skal ut på! Ikke last videoen din opp til YouTube, for deretter å dele lenken til videoen din på Facebook. Det gir rett og slett dårligere rekkevidde.
Sånn – da er du vel klar for å produsere din første video? 😀
Del gjerne med oss, for vi gleder oss til å se hva dere skal lage!