Skip to content
All posts

Hva skjer med vårt digitale liv når vi dør?

Astrid ble for en tid tilbake intervjuet i KK.no om hva som skjer med kontoene våre på sosiale medier når vi dør. Det kan kanskje føles ganske makabert å tenke på, men dette er noe vi alle må forholde oss til på et eller annet tidspunkt. Med så mye innhold som vi deler, og med så stor dokumentasjonsverdi det kan ha for våre nærmeste, er det absolutt fornuftig å gjøre seg opp noen tanker rundt dette.

Vi etterlater oss digitale spor overalt, og med mindre man har en plan for hva som skjer etter at man har gått bort,  lever disse profilene sitt digitale liv videre.

Her er våre råd

  1. Gjør deg opp noen tanker om hva du ønsker at skal skje med dine digitale profiler etter at du har gått bort. Vil du at de skal slettes – eller vil du overlate håndteringen til noen som står deg nær?
  2. Etter at du har bestemt deg for hva du vil gjøre, er det lurt å snakke med dine nærmeste om hvordan du ønsker at dine profiler i sosiale medier skal håndteres.
  3. Vurder om du skal oppbevare passordene til dine ulike kanaler på et trygt sted, for eksempel i en safe. Her må man ha en gjensidig forståelse for at man ikke skal se på det som ligger der, utenom under svært spesielle forhold. Når man deler passord med andre er det også viktig å tenke på at man potensielt også utleverer andre som man har vært i dialog med.
  4. Når du har gjort deg opp en mening om dette selv, og satt deg litt inn i mulighetene som ligger i de ulike kanalene til hvordan dette kan håndteres, kan det være lurt å snakke med den nærmeste eldre garde om det samme. Det som er snakket om og avklart, er mye enklere å forholde seg til når noen i nær familie faller fra senere.

Facebooks muligheter for håndtering av profil etter at noen har falt fra

Facebook er en av de plattformene som har flere verktøy som kan hjelpe deg med å håndtere din personlige profil etter at du har gått bort. Du kan ta et valg nå for om du vil slette profilen ved din bortgang, eller om du vil at Facebook-kontoen skal leve videre etter din død, som eksempelvis en minneside. Du kan også definere det de kaller en Legacy Contact – altså en person du oppnevner som ansvarlig for din profil etter din død.

legacycontact.png

  1. På høyre side av Facebook-kontoen din finner du en liten pil som du kan trykke på, herfra velger du ‘Settings / Innstillinger’.
  2. Fra den venstre menyen velger du ‘Security / Sikkerhet’ og velger ‘Legacy Contact / Minneforvalter’
  3. Her skriver du inn navnet på den du vil at skal overta ansvaret for kontoen etter din død. Denne personen vil ikke få tilgang til å logge inn på kontoen din, vedkommende kan ikke lese dine private meldinger eller endre innholdet på profilen din. Personen kan kun holde et øye med minnekontoen din, altså det ved din profil som du har ønsket skal være offentlig.
  4. Du kan velge om legacy-kontakten din også skal få tilgang til å laste ned innhold som bilder, venneliste etc. fra innstillingene. Om du ønsker dette kan du huke av for ‘data archive permission’.

 Facebook har som standard å endre private kontoer til minnekontoer ved noens bortgang, og det er kun familie som kan velge å slette en konto helt. Enten man vil gjøre om til en minnekonto eller om man vil slette en profil totalt så må man kontakte Facebook for å få dette gjort. Det kan du gjøre her: https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480


Slik fungerer en minnekonto på Facebook:

  • Ordet "remembering" vil stå ved siden av navnet på profilen til avdøde
  • Litt avhengig av innstilling på kontoen vil man fremdeles ha mulighet for at venner kan dele minner / lage innlegg på avdødes tidslinje
  • Alt innhold som personen har delt av bilder og poster på kontoen blir værende
  • Minnekontoer dukker ikke opp på offentlige plasser som f.eks. i "personer du kanskje kjenner" eller bursdagsoversikten
  • Ingen kan logge inn på en minnekonto
  • Minnekontoer som ikke har en legacy-kontakt kan ikke endres

Når det kommer til andre sosiale medier, så er det ingen som har verktøy og muligheter á la det vi har beskrevet for Facebook har. Vår anbefaling er derfor å gjøre seg opp noen tanker om hvordan dette eventuelt skal håndteres. Det er ikke mulig for pårørende å få tilgang til kontoene dine etter din død, selv ikke tjenestene selv kan logge inn på profilene til folk som har gått bort. Vi håper at andre sosiale medier også følger etter med å lage gode systemer for hvordan man håndterer kontoene etter ens død.

Kanskje vårt forslag om å oppbevare passordene dine et trygt sted, som kun dine aller nærmeste har tilgang til, er det aller beste for deg? Uansett hvordan man selv velger å løse dette, så er det ingen tvil om at vi alle skaper mye innhold i sosiale kanaler, og summert opp over våre lange liv, så blir det som enkeltstående minnebøker med mye historie, mange hverdagsblikk og mye engasjementet – og er det trist om det bare skal slettes og bli borte med vår bortgang?

Vi har ikke løsningen for deg og ditt liv, men vi anbefaler i hvert fall at du gjør deg opp noen tanker om dette og informerer dine nærmeste. Så sparer du kanskje dine nærmeste en ekstra bekymring og ’hodepine’ om det aller verste skulle skje og du faller fra.