Skip to content
All posts

6 tips for å ikke sløse med ressursene dine i sosiale medier

Ny måned, nye budsjetter, nye muligheter. Det er aldri for sent å refokusere (eller kanskje til og med redefinere?) markedsføringsmålene. To av de viktigste ressursene du har i bedriften, er tiden du bruker og pengene du har til rådighet. Dessverre brukes begge disse ressursene uten særlig mye mål og mening hos mange virksomheter.Vi håper dette innlegget kan hjelpe deg å holde riktig kurs gjennom året.

Har du ikke tid til å lese hele innlegget? Vi har oppsummert det for deg helt nederst.

 

1. Markedsføring uten mål og mening = kaste tid og penger i et sort hull

På sosiale medier skjer ting fort. Det er ikke rart om man lar seg friste til markedsføringstiltak uten å definere mål først. Problemet er at uten mål for en kampanje, vet man heller ikke om kampanjen ble vellykket, og da må man bare gjette seg til om den investerte tiden og pengene man har brukt er bortkastet eller ikke.

Vet du egentlig hva du får igjen for ressursene du bruker? Sorte hull sluker til seg alt som kommer for nære, og det som suges inn i det sorte hullet, forsvinner for alltid. Det gjør sannsynligvis store deler av markedsføringsbudsjettet ditt også, hvis du ikke har kontroll på sporingen.

Du burde alltid ha et mål for en kampanje i sosiale medier. Kanskje er målet å få flest mulig salg, få trafikk til nettsiden eller samle leads, og da må du sette opp sporing, slik at du vet om målet er nådd. Har du fått flere salg, eller har flere besøkt nettsiden? Når det er sagt, skal du heller ikke bruke time etter time på å måle alt fra engasjement og delinger, til ROI og klikk. Nei - bruk denne sjansen til å definere hvilke(-t) mål du vil fokusere på, og følg med på de tallene som er relevante for nettopp din bedrift.

Helt konkret, burde du ha følgende på plass:

  • Facebookpixelen, med sporing av relevante hendelser. Her finnes det mange muligheter til å sette opp mål om helt spesielle handlinger på nettsiden, eller så kan man bruke events som allerede finnes, som pageview, button clicks eller purchase.
  • Google Analytics, med konverteringssporing hvis du har nettbutikk
  • Når du kjører kampanjer i sosiale medier, burde du bruke UTM-tagger på linkene dine. Du kan generere UTM-tagger f.eks. her eller her.
  • Det finnes også mange spennende verktøy som Hotjar, som gir deg muligheten til å se hvordan besøkende bruker nettsiden din.

2. Slutt å sende trafikk til en nettside som ikke konverterer

Se for deg at det har blitt brukt et tosifret antall timer på å gjøre klar en fantastisk sosiale medier-kampanje. En god slump penger er satt av til annonsering i forbindelse med kampanjen. Du får bra med trafikk inn på nettsiden, men få konverterer. Altså; all trafikken fører ikke til det du har som mål for kampanjen. Det holder altså ikke med en fantastisk kampanje i sosiale medier, hvis brukerne sendes til en landingsside som ikke får dem til å gjøre det du vil at de skal gjøre. Dette er et lite tilleggspunkt til det med sporing, og en annen grunn til å følge med på statistikken i Google Analytics.

 

3. Du trenger ikke være overalt - du trenger å være der kundene dine er

Det virker kanskje åpenbart, men vi har selv erfart at det er lett å miste fokus i jungelen vi kaller sosiale medier. Det finnes så mange plattformer, og kanskje ser du konkurrenten “overalt”.

Det tar mye tid å gjøre en god jobb på sosiale medier. Ikke bare burde du poste relevant innhold, med en viss hyppighet. Du burde også bruke kanalene til toveiskommunikasjon med målgruppen din. Flere spår at det i større og større grad vil være kvalitetsinnhold som gir organisk vekst i sosiale medier, og da må du ha tid til å produsere det gode innholdet. Bruker du mye tid på å skape mye bra innhold i alle sosiale kanaler, kan noe av jobben være bortkastet tid - om målgruppen din ikke er i de kanalene du bruker.

Derfor - velg ut hvilke plattformer det er relevant for deg å være på, og legg innsatsen din der. Det som er så bra med å fokusere på færre kanaler, er at du får mer tid til vårt neste punkt.

 

4. “Better done than perfect” når det gjelder innhold

Det er mer enn 60 millioner bedriftssider på Facebook. Tenk hvor mange innlegg som blir publisert på disse sidene, hver eneste dag. For å unngå å bli en del av støyen, er det viktig med relevant innhold. Legg merke til hvordan vi skriver relevant innhold, ikke perfekt innhold.

Ingen scroller i sosiale medier for å bli solgt til. Derfor bør du bruke sosiale kanaler til å fortelle en historie, dele noe av verdi og bygge relasjon med følgerne dine. Ikke heng deg opp i at du skal poste et bestemt antall mange ganger om dagen, uansett om noen hevder det er best practice. Følg heller denne reglen: Ikke post bare for å poste. Sørg for at du har noe å si - og kan skape verdi.

Nettopp fordi ting skjer fort i sosiale medier, trenger du ikke bruke år og dag på å produsere innhold. Ofte vil følgerne heller se hva som skjer fortløpende og behind the scene. Innholdet burde være gjennomtenkt og av en viss kvalitet, men samtidig er det viktigere at du publiserer innholdet ditt, selv om det ikke er helt perfekt. Det kan også bidra til å styrke relasjonen til følgerne dine, fordi de ikke blir presentert for et glansbilde, men blir kjent med merkevaren din.

 

5. ABT - always be testing!

Det supre med digital markedsføring, er at man har muligheten til å teste flere annonsevarianter og finne ut hva som fungerer best. Alltid A/B-test annonser når du kan, slik at du kan prioritere budsjettet på den annonsen som fungerer best. Her kan man teste budskap, design og format mot hverandre, for å utvikle den beste kombinasjonen - og så kjøre på med den.

 

6. Gjør mer av det som har fungert tidligere

Dette er kanskje det viktigste å ta med seg når du skal markedsføre i året som kommer. Sett av tid på starten av året til å analysere hvilke kampanjer som fungerte best i året som gikk. Og hvis noe gikk litt i vasken? Kjekt å notere seg det også, slik at du ikke bruker penger på den samme feilen en gang til.

 

Kort oppsummert

  • Ikke kast bort tid og innsats på kampanjer som du ikke aner om gir deg noe tilbake
  • Ikke bruk penger på å få trafikk til en nettside som ikke overbeviser
  • Du trenger ikke være overalt - du trenger å være der kundene dine er
  • Ikke post innhold bare for å ha noe å poste
  • Innholdet trenger ikke være perfekt
  • A/B-test innholdet og prioriter budsjettet på annonsen som leverer best resultater!
  • Se hva som fungerte, og ikke fungerte - og lær av det

Lykke til!