Skip to content
All posts

3 tips til bedre innholdsproduksjon med mobilen

Som innholdsprodusent og fotograf for VU er mobilen min beste venn! Ironisk nok bruker jeg minimalt med tid på å ringe, men kamera- og redigeringsappene går gjerne varme.

Jeg har jobbet som fotograf i over 10 år, og vet at det er som å banne i kirken når jeg sier at mobilen er mer enn god nok til å ta bilder. Dette er dog en sannhet med modifikasjoner. Jeg eier også et nydelig svindyrt kamera som absolutt får kjørt seg det også, men skal innholdet ut på sosiale medier vil jeg faktisk anbefale å la proffkameraet ligge.

Det er flere grunner til det:

  • Mobilen er alltid med deg.

  • Den er diskret og enkel å bruke, noe som igjen gjør at du kan jobbe raskt. Eventuelle modeller som ofte må overtales til å stille opp på bilder vil føle seg noe mer komfortabel foran kamera om du jobber litt raskere.

  • Bildekvaliteten på de aller fleste mobiler er mer enn godt nok til å sees på skjerm.

Selv om de aller fleste vet hvordan de tar bilder med mobilen, er det ikke alle som har fått med seg disse superenkle tipsene til hvordan produsere enda bedre foto- og videoinnhold med mobilen.

 

Tørk av linsa

Foggy, duse bilder var jækla kult på 80-tallet. På den tiden gikk noen fotografer faktisk så langt som å smøre vaselin på linsa for å få en drømmende effekt. Siden mobilen som regel aldri er langt unna og vi plukker på den stort sett hele dagen, er sjansen stor for at også linsa di har fått seg et strøk med ostepoppen du trykket i deg på fredagskvelden.

Lag deg som vane å faktisk vaske mobilen med jevne mellomrom. Det skader jo ikke gjøre den bittelitt mindre bakterieinfisert. Sveip også over linsa med t-skjorta før du skal ta et bilde, så er du ganske sikra at bildet oser krystallklart av 2020 og ikke 1980-noe.


foggylinse_7845


Bruk høydeformat

Av en eller annen grunn faller det oss ganske naturlig å legge mobilen vannrett for ta bilder i landskapsformat. Kanskje føler vi at det er lettere å få med mer på bildet om vi fotograferer i bredden? Eller er det kanskje fordi vi er så vant til å se på TV i dette formatet? De fleste kameraer er jo faktisk designet slik at det ligger best i hånden vannrett.

Vi vet dog at folk flest scroller på sosiale medier på mobilen eller nettbrett, og ved å bruke bilder i høydeformat fyller vi skjermen mer og maksimerer sjansene for at følgerne våre legger merke til innholdet vårt i en feed som fylles av hundrevis av bilder hver eneste dag.

Ikke vær sjenert - ta den plassen du fortjener!


høydeformat-innholdsproduksjon

Ta bilder med kamera-appen

Dette er kanskje selvsagt for noen, men gurimalla det er mange som fortsatt åpner kameraet via Instagram eller Facebook for å ta et bilde. Fordelene med å fotografere via kamera-appen og IKKE direkte i det sosiale mediet du vil bruke, er at du gir deg selv litt spillerom til å prøve og feile.

De færreste av oss (ja, også vi med fotoutdannelse) treffer blink på første forsøk. Jeg pleier ofte å variere vinkler og perspektiver for å senere sette meg ned i ro og mak for å se hva som fungerte best. 

Tar du bilder via Instagram bestemmer de at bildene automatisk blir kvadratiske og som vi nå alle vet - det er høydeformat som gjelder.


mobilbilder_7858

Tro det eller ei, de færreste bildene du ser på Instagram eller Facebook er publisert in the heat of the moment. Det samme gjelder faktisk om du skal poste såkalte “live-videoer” på stories. Film og fotografer med kamera-appen, for deretter å planlegge hvilket innhold som fortjener å komme videre til Instagram stories.

//Christine W.