Skip to content
All posts

Hvordan lansere et nytt produkt i sosiale medier?

Det er spennende å lansere et nytt produkt i markedet. Det tror jeg alle som jobber med produktutvikling kan være enig i, uansett om man er enslig gründer eller et helt team bak produktet. Ofte ligger det måneder eller år med planlegging og produktutvikling bak. Når produktet endelig er klart, gjelder det å få ut ordet om nylanseringen, men hvordan? Det har vår frilanser, Lene, som også er gründer av CleanCup, delt noen tanker om, da dette garantert er gode tips for andre å ta med seg også!

Jeg har jobbet frem mot relanseringen av CleanCup i det som føles ut som en evighet. Da produktet endelig var klart for å lanseres, ønsket jeg så klart å nå så mange som mulig med nyheten. Siden små oppstartsbedrifter gjerne har små eller ingen markedsføringsbudsjetter, må man jobbe smart og kreativt for å få ordet ut.

Med kun 282 følgere på facebooksiden til CleanCup og omtrent 1100 følgere på Instagram-profilen til CleanCup, nådde jeg likevel mer enn 50 000 mennesker  gjennom sosiale medier (ubetalt). Totalt sett nådde lanseringsfilmen nærmere 80 000 mennesker, men i dette innlegget fokuserer jeg mest på den organiske rekkevidden. Den betalte delen av dette, skal jeg ta for meg i et senere blogginnlegg. VGTV plukket opp lanseringsfilmen min, og deres sak har i skrivende stund nettopp passert en million visninger. En million! Forhåndssalget har gått over all forventning, og jeg har sosiale medier å takke for det. Så:

 

Hvordan oppnå stor rekkevidde med lite budsjett og få følgere?

Nå skulle jeg virkelig ønske at jeg kunne gi dere en 1-2-3-oppskrift som garanterer suksess i sosiale medier, men det kan jeg dessverre ikke. Det jeg derimot vil gjøre, er å dele mine observasjoner om hva som har fungert bra for meg når jeg har jobbet med CleanCup og sosiale medier, og så tror jeg at disse tipsene er overførbare til mange ulike merkevarer og produkter, og dermed forhåpentligvis kan hjelpe deg også. Følger du mine råd, er min påstand at du kan styrke merkevaren din via satsning i sosiale medier, uansett om du selger et produkt eller en tjeneste, om det er en produktlansering eller rett og slett for å oppnå gode relasjoner med følgerne dine.

 

Ha en god relasjon allerede før lanseringen

Start så tidlig som mulig med å bygge et godt forhold til følgerne dine. Gjerne allerede fra dagen du bestemmer deg for å starte en bedrift, eller akkurat nå hvis du allerede har startet bedriften din. Det er kanskje litt irriterende at jeg sier at man skal bygge en god relasjon, for det er vel ingen som prøver å bygge en dårlig relasjon, akkurat. Relasjoner er dynamiske, og kan være kompliserte. Likevel er det et par kjerneaktiviteter som har fungert veldig bra i mitt arbeid med CleanCup.

 • Ta med følgerne på reisen din! Dette tror jeg er det aller viktigste tipset jeg kan komme med. Det kan kanskje friste å vente til man har «noe å vise frem», det har i hvert fall jeg følt på. Gjør man det sånn, er det likevel ikke sikkert man har et publikum klart den dagen man faktisk har noe å vise frem. Tro meg når jeg sier at som gründer, daglig leder eller markedsføringsansvarlig (eventuelt at man har alle disse hattene), så har man alltid noe å vise frem. Selv har jeg delt mange bilder fra arbeidsdagene mine. Bilder hvor jeg har sittet og pakket hundrevis av produkter hjemme eller har drukket dagens sjette kaffekopp foran regnskapet mitt. Jeg har også delt at jeg har vært ute og plukket plast på stranda. Følgerne mine har sett CleanCup vokse fra det som egentlig bare var en idé og en drøm, til merkevaren den er i dag.

 • Engasjer deg i dialog med målgruppen. Folk er på sosiale medier nettopp for å være sosiale. Uansett hvilken kanal det er snakk om, og uansett segment. Folk er ikke i sosiale medier for å bli prakket på reklamebudskap fra merkevarer. Kommenter på andre sine stories og bilder, svar på det de skriver til deg, tør å være personlig, hiv deg på relevante trender og utfordringer, og følg interessante personer.

 • Inviter med følgerne inn i styrerommet! Hvis jeg er usikker på en liten eller stor beslutning, legger jeg gjerne ut spørsmål på Instagram om hvordan CleanCup burde utvikle seg videre. Flere hundre kvinner har vært med i produktutviklingen av den nye CleanCupen gjennom en brukerundersøkelse, og et titalls følgere var med i brukertesten av produktet. Å la målgruppen være med å beslutninger, vil styrke deres forhold til merkevaren!

Stå for det du sier (sånn helt på ekte)

Her kommer den delen hvor jeg sier at du må walk the talk. Stå for det du sier. Her vil jeg tilbake til nøkkelpersonene i bedriften. De som er merkevarens ansikt utad, bør helst dele verdier med bedriften, eller i alle fall ikke lyse av motstridende verdier.

Hvis du er enslig gründer av selskapet, kan du få mye igjen for å jobbe med din personlige merkevare. Hvis folk kan kjenne igjen at bedriftens verdier er verdier du som person også kan stå for, vil både og bedriften fremstå som mye mer troverdig. Dette vil også gi deg lojale merkevareambassadører som er viktige uansett, men spesielt ved en lansering!

Selv har jeg engasjert meg i bærekraft, kvinnehelse og likestilling lenge før tanken om CleanCup dukket opp, så sånn sett er det lett for meg å leve selskapets verdier. Gjennom foredrag, appeller, kronikker og andre aktiviteter, jobber jeg med de sakene jeg brenner for, helt uavhengig av bedriften. Det legges merke til, og gjør at mine følgere kan føle seg trygge på at verdiene absolutt ikke er en gimmick, men like viktig for meg og selskapet som alle de andre delene av businessen.

 

Forbered følgerne på at noe kommer til å skje

Det ble viktig for min lansering at jeg hadde droppet små og større hint om hva som skulle skje i tiden før produktlanseringen. Mine følgere har visst at denne lanseringen ville komme i flere år, men visste ikke når. Da jeg skrudde opp tempoet, og sa at: «nå nærmer det seg på ekte», var det mange som for alvor ble spente. Jeg viste frem at jeg satt hjemme i kollektivet og tok produktbilder i vinduskarmen, og delte snutter og uttalelser fra de som hadde vært med i brukertesten av CleanCup, som sa at her hadde man noe spennende i vente.

Det er på dette punktet du forbereder de som digger merkevaren din (fordi du har så godt forhold til dem fra før av, og fordi de har tillit til deg), på at det snart er på tide å hjelpe deg med å spre ordet. Det kan være alt fra å hinte frempå om at det har kommet noe spennende på lager, til å vise alt det harde arbeidet som legges inn på sene kvelder for å få alt klart til lanseringen.

 

BOOM - lansér produktet ditt

For meg var det et poeng å få innlegg ut på tvers av flere kanaler helt samtidig. Til det tok jeg i bruk Facebook sitt forhåndspubliseringsverktøy (planlegg innlegg) og Planoly for Instagram. Alle postene som ikke kunne forhåndspubliseres (og det viste seg å være en del), gjorde jeg klare og hadde åpne i egne faner i nettleseren, sånn at jeg kunne trykke «publiser» da klokken ble 12 den dagen jeg ville ha budskapet mitt ut. 

Rundt lanseringen av CleanCup, økte jeg postefrekvensen (antall poster per dag) på Facebook og Instagram betraktelig, både i dagene før og dagene etter. Det oppleves faktisk helt greit, for når folk liker deg og det du driver med, har de ikke noe imot mer av deg 'i monitor', heldigvis. Så lenge det du poster naturligvis er godt innhold som gir følgerne dine en form for verdi. 

Det kan også være en god idé å alliere seg med venner, familie eller noen andre velvillige sjeler som kan like og kommentere på det du poster med én gang det er publisert, sånn at Facebook sine algoritmer skjønner at dette er interessant innhold og dermed forhåpentligvis vil vise det til enda flere.

 

Vær i sosiale medier i dagene etter lanseringen.

Det er skikkelig viktig at man setter av tiden i kalenderen til å være tilgjengelig på sosiale medier rundt lanseringen. Vær tilgjengelig for spørsmål og svar på kommentarer og meldinger som kommer inn. Følg med på postene, tilpass innholdet som skal ut etter hva som funker, og følg opp!

cleancup1

cleancup2

Jeg var klar over at lanseringsfilmen min kunne gjøre at jeg fikk negative tilbakemeldinger, og når de kommer, er det faktisk ekstra viktig å svare på dem! Kritikk gir deg en utmerket mulighet til å tale saken din, argumentere og vise frem din beste og rauseste side.

Det jeg prøver å si er: vær så tilgjengelig du bare kan. Svar på alle kommentarer, skriv meldinger og engasjer deg i samtalen. Det er faktisk ditt produkt de (forhåpentligvis) snakker om!

 

Tips media (hvis de ikke plukker det opp selv)

I skrivende stund har altså VG-saken om lanseringsfilmen min nettopp passert én million visninger. Om ikke det er en god måte å nå ut med budskapet på, så vet ikke jeg.

cleancup3

Når du skal tipse media, kan det være fornuftig å ha en spesiell vinkling eller budskap. Også her er det et viktig poeng å være synlig hvis artikkelen f.eks. blir postet i avisens sosiale kanaler. Gå inn og svar på kommentarer og spørsmål. 

Hvis du har følgere som tror på deg og det du driver med, kan det hende du plutselig ser at de går inn i kommentarfeltet og snakker din sak, noe som er veldig bra!

 

Øk rekkevidden med strategisk annonsering

Når du ser at et eller flere av innleggene om lanseringen begynner å skyte fart og få godt engasjement og god rekkevidde, kan du øke rekkevidden ytterligere med annonsering på både Facebook og Instagram. Jeg skal ikke gå i dybden på hvordan jeg har jobbet med annonsering i dette innlegget, for det kommer en egen post om annonseringen jeg gjorde senere. 

Men, helt kort fortalt brukte jeg Facebook sine målrettingsverktøy for å nå de som hadde sett hele eller deler av lanseringsfilmen min med annonsene jeg satt opp. De som hadde sett 75 % av videoen eller mer, fikk et mer selgende budskap med tydelig call-to-action De som hadde sett mindre av videoen, fikk innhold med mer informasjon om det nye produktet. På den måten sikret jeg at målgruppen fikk et budskap tilpasset deres kjennskap til lanseringen min.

 

Ri bølgen så lenge du kan

Nå har du forhåpentligvis medvind! Bruk det for alt det er verdt, ikke la postefrekvensen og tilstedeværelsen din dø ut nå.

Jeg åpnet for forhåndssalg da jeg lanserte den nye CleanCup'en, så jeg har brukt Facebook og Instagram hyppig for å holde følgere og kunder oppdatert på hvordan det ligger an med bestillingene deres. 

Kort oppsummert, for deg som synes teksten ble litt lang:

 1. Ha en god relasjon med følgerne dine.
 2. Stå for det du sier - på ekte.
 3. Tease lanseringen.
 4. Lanser produktet.
 5. Vær på i sosiale medier i dagene etter lanseringen.
 6. Tips media.
 7. Øk rekkevidden med strategisk annonsering.
 8. Ri bølgen så lenge du kan.

Helt til slutt; lykke til med lanseringen din - håper tipsene mine var nyttige!