Skip to content
All posts

USAs forbud mot TikTok - bør vi i Norge bry oss?

Nylig signerte president Biden en lov som forbyr TikTok i USA innen et år, om ikke virksomheten selger ut sine kinesiske aksjer (Byte Dance) og får amerikanske eiere. Loven heter Protecting Americans’ Data From Foreign Adversaries Act of 2024, og denne loven ble et tillegg til et vedtak om støtte til Ukrania, Israel og Taiwan. Det hevdes at delen om TikTok ble inkludert der, for å få republikanerne med på å godkjenne denne økonomiske støtten. Loven ble vedtatt med 79 mot 18 stemmer.
  
🎧 NB! 🎧
Vil du høre i stedet for å lese? Du dette innholdet som podkastepisode 57, i podkasten "Hvordan oppnå suksess i sosiale medier", alle steder hvor gratis podkast finnes. 
 
 
Om ikke ByteDance selger seg ut av TikTok, skal ikke appen kunne brukes i USA om i underkant av ett år (januar 2025, med mulig utvidelse til april 2025, om ByteDance er i en salgsprosess), og myndighetene vil kreve at Google og Apple fjerner appen fra deres App Store.
 
ByteDance er det kinesiske selskapet som kjøpte Musical.ly i 2017, rebrandet det hele til TikTok og tok verden med storm med sine underholdende kortformatvideoer. Det at TikTok har kinesiske eiere, er omtalt av mange som problematisk, og styresmaktene i USA går så langt som å si at bruk av TikTok gir grunnlag for kinesiske myndigheter til å drive med spionasje, overvåkning og ondsinnede operasjoner, og at denne nye loven nå vedtas for å ta vare på sårbare amerikanere og amerikanske offentlig ansatte og deres militære.
 
 
Astrid Valen-Utvik har live-sending på mobilen 
 
Dette har vært mye omtalt, både i tradisjonelle media og særlig i sosiale medier, over lang tid, og jeg er ikke i tvil om at hvis dette nå gjennomføres, vil det påvirke oss også her i Norge. Selv kun at dette nå diskuteres, har allerede fått konsekvenser her hjemme.
 
 
Forbud i USA betyr skepsis til TikTok i Norge?
Flere virksomheter jeg snakker med, har allerede tatt en avgjørelse om at de ikke skal ha profil på TikTok, fordi det er usikkert om den appen fortsatt kommer til å finnes. Andre virksomheter, ofte innen offentlig sektor, har fått beskjed fra egen ledelse om at de ikke får lov til å bruke TikTok, grunnet usikkerhet med hensyn på hva kinesiske myndigheter evt kan bruke dataene til. Noen offentlige virksomheter har også gått dit at de forbyr bruk av TikTok privat, om de også bruker samme telefon på jobb.
 
Nå skal ikke jeg gå inn i hverken storpolitikk, personvernproblematikk eller teknologisk utvikling i dette blogginnlegget, fordi jeg har rett og slett ikke nok kunnskap om disse enorme temaene. Jeg er rett og slett glad det ikke er jeg som skal sitte og avgjøre i denne type diskusjoner, ofr det er ekstremt komplekst.
 
Men, jeg har likevel lyst til å gi mine 5 cents, altså noen tanker, om temaet på et litt mer overfladisk plan. Det er nemlig en god del jeg synes er temmelig "fishy" med at de nå har fått denne loven gjennom i rekordfart, og jeg er usikker på om intensjonen er akkurat det de oppgir at den er, altså det å ta vare på den amerikanske befolkningen og beskytte dem mot "slemme Kina".
 
 
TikTok påvirker levebrødet til millioner av amerikanere
TikTok brukes av 170 millioner amerikanere, og for en stor andel av dem, har TikTok blitt levebrødet deres. Ikke nødvendigvis i den 'tradisjonelle' formen som vi kjenner til, altså som influencere som tjener penger på bedriftssamarbeid eller får betalt av TikTok fordi de får ekstremt mange brukere. TikTok med sin TikTok Shop har gjort at veldig mange flere lever svært godt av denne appen, og mange har det som sin eneste inntektskilde, enten de selger klær, notatbøker, smykker, planter eller noe helt annet. Om TikTok slutter å eksistere i USA, hvordan kommer dette til å påvirke den amerikanske økonomien?
 
 
Handler dette om personvern og data på avveie til Kina?
Det hevdes at dette gjøres for å beskytte amerikanske data fra å bli spredd til Kina, og TikTok har imøtekommet dette ved å lage datasenter i USA, slik at alle dataene er på amerikansk jord. Deres CEO, Shou Zi Chew, mener de nå har den sikreste løsningen som finnes, og at ingen andre sosiale plattformer er i nærheten av grad av datasikkerhet. Dette er likevel ikke nok for de amerikanske myndighetene, som mener at dette kun kan løses av at ByteDance selger seg ut som eier av TikTok.
 
At amerikanske myndigheter er opptatt av amerikaneres personvern, er i grunn vel og bra. Men hvor er deres GDPR-reglement? Hvor er deres regulering av Meta, Google og alle andre amerikanske apper? En ting er at ByteDance har kinesiske eiere, men jeg tenker i hvert fall at om kinesiske myndigheter ønsker seg kontroll over kommunikasjon ovenfor amerikansk publikum, så kan dette sikres gjennom bruk av andre digitale plattformer, som amerikanske myndigheter ikke regulerer på den måten de nå skal regulere TikTok.
 
 
TikTok er plattformen for folk flest og etablering av nye 'samfunn'
Tilbake til de 170 millioner amerikanere som bruker TikTok per i dag, jeg får med meg mye innhold som mange av dem har delt ang både signeringen av denne loven og debatten i forkant, men også veldig mange andre ulike temaer. Mange hevder at dette er den virkelige kjernen av problemet amerikanske myndigheter har med TikTok - at 'vanlige folk' slipper til og får alt for stor spredning på innhold som de mener utfordrer myndighetene på et eller annet vis. Spesielt den yngre delen av målgruppen, som de har vanskeligheter med å nå i andre kanaler, får nå spredd sitt budskap, engasjert seg og samlet seg om temaer som er viktig for dem.
 
Det er mye innhold på TikTok nå, fra mennesker som forteller hva denne appen har gjort for dem. At de har følt seg ensomme, alene og uten en gruppetilhørighet, men at denne appen nå har hjulpet dem med å få en stemme. At de har funnet sin gruppe av andre marginaliserte mennesker, og at de sammen har kunne hjelpe hverandre.
 
Et eksempel er en video av en voksen dame som heter Katie, som aldri har delt en eneste video på TikTok selv, men som har sett andres innhold og som har blitt en del av et samfunn der, som har lært henne mer om sine nevrodivergente barn, enn noen andre har kunnet lære henne.
 
Videoen har, til tross for at dette var hennes første og eneste publiserte video på plattformen, har fått 2,2 millioner visninger. Dette er bare en av enormt mange videoer av samme karakter.
 
 
Handler dette egentlig om israelsk lobbyering og folkemordet i Gaza? 
Et annet konkret eksempel er krisen som utspiller seg på Gaza akkurat nå, med den grusomme utryddelsen av det palestinske folket, gjennomført av Israel. Flere innholdsskapere viser til både lydklipp, dokumenter og annet, som beviselig får frem at grunnen til at TikTok nå forbys, er fordi folk på TikTok er pro Palestina.
 
I en video som innholdsskaper @yourfavoriteguy deler, hører vi først et lydklipp med CEO i Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt, kan vi høre han forklare at saken om USAs støtte til Israel handler ikke om høyre- eller venstresiden av politikken, men av ung vs gammel, så det de har, er et TikTok-problem. Altså, at Israel har et TikTok-problem, fordi TikTok er en plattform som unge samles og deler kunnskap om ulike temaer, og dermed blir pro Palestina. Jonathan Greenblatt er også intervjuet på MSNBC, hvor han hevder at TikTok er som som en 24/7 nyhetskanal, og sammenlikner den med Al Jazeera "on steroids", som forsterker anti-semittisme.
 
I samme video ser vi også et klipp av senator Ted Cruz, som argumenterer for at TikTok lar brukere dele anti-Israel propaganda. @yourfacoriteguy stopper ikke der, og viser til hvem som har vært med og finansiert politikeren Ted Cruz - nemlig American Israel Public Affairs Cmte, NorPAC og Republican Jewish Coalition. Totalt har disse tre organisasjonene støttet Ted Cruz med nesten 460.000 dollar, mellom 2019 og 2024. Og - @yourfavoriteguy er ikke den eneste på TikTok som går de amerikanske politikerne i sømmene på denne måten, så dette er bare et eksempel av mange.
 
Det er ikke bare 'vanlige' innholdsskapere på TikTok som uttaler seg om dette, altså de som står i fare for å miste både underholdningsappen og levebrødet sitt. En foreleser fra Harvard Law School har også uttalt seg i en video, hvor han forteller at dette myndighetene i USA hevder å ha to problemer med TikTok. Den ene er at de samler inn massive mengder av data fra amerikanske brukere, som da ByteDance kan kreve å få tilgang til. Det andre er at kinesiske myndigheter kan bruke sin påvirkning til å presse TikTok til å endre sin algoritme, for å gi amerikanere innhold som kinesiske myndigheter ønsker at de skal ha. Han mener absolutt at disse forholdene kan være problematiske, men det å forby TikTok, hevder han er et for enkelt svar.
 
USA har ikke lagt ned forbud mot utenlandske apper og nettsider tidligere, mens det er det andre land som har gjort. Kina, eksempelvis, har gjort akkurat dette, med sin firewall, altså brannmur, som gjør at folk i Kina får begrenset hva slags innhold og hvilke apper og nettsider de har tilgang på. Han mener at kongressen ikke har gjort stort for å beskytte amerikaneres digitale privatliv, til tross for å ha diskutert dette i åresvis, og at de derfor heller burde innført en lov som beskytter amerikaneres data - på tvers av alle sosiale plattformer og nettsider. Han mener at kongressen heller fant den appen som ikke er amerikansk, for å forby den, og så håper de på at amerikanerne ikke merker at de ikke har gjort noe med Facebook, X og alle de andre store tech-selskapene som har samlet inn amerikanske data i åresvis.
 
TikTok, ved CEO Shou Zi Chew, sier i et svar til forbudet mot TikTok, at de føler seg sikre på å kunne vinne over amerikanske myndigheter i retten, da dette forbudet er det samme som å kneble ytringsfriheten som tross alt står veldig sterkt i USA.
 
 
Hva kommer til å skje - og når?
 TikTok kan fortsatt brukes av alle, også amerikanere, i ca et år til, og kanskje enda lenger. Om TikTok tar amerikanske myndigheter til retten, så kan dette trekkes ut i lang, lang tid.
 
Som jeg nevnte tidligere; jeg har på ingen måte kunnskap nok til å kunne uttale meg veldig bombastisk om TikTok og dette amerikanske forbudet. Jeg har ikke tatt meg tid til å gå alle artiklene og videoen jeg nevner her, inngående i sømmene. Jeg mener ikke å være naiv og tenke at det er helt umulig at kinesiske myndigheter har skumle baktanker med sitt eierskap i ByteDance.
 
Men - ut fra det jeg har gjort av research og sett av innhold fra andre, så vil jeg likevel si at det virker å være mye shady business i prosessen knyttet til denne amerikanske loven, i hvert fall. En annen ting, er at om TikTok nå forbys i USA, så vil det være en ekstrem konkurransefordel for Meta (Facebook og Instagram), og sånn sett en ekstrem konkurransevridning i samfunnet.
 
 
Hvorfor er norske politikere sikre på at TikTok også bør forbys i Norge?
Jeg synes det er veldig synd at vi nå har mange norske innholdsskapere, bedrifter og organsisasjoner, og ikke minst; norske politikere, som nå virker å ha hele sannheten om hvor farlig TikTok er for befolkningen.
 
Eksempelvis mener Unge Høyre-lederen, Ola Svenneby, at TikTok kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet og Kjell Inge Ropstad, fra KRF, mener TikTok er en trussel fra kinesiske myndigheter, og dermed bør forbysArtikler som dette gjør at mange hopper til konklusjonen om at TikTok faktisk utgjør en trussel, og tar sine kommunikasjons- og markedsføringsvalg basert på dette.
 
Jeg tror ikke det å forby en enkeltstående app som TikTok vil gjøre noe som helst bedre med hensyn på evt påvirkning fra andre lands myndigheter. Min påstand er da at det vil oppstå et slags vakuum i markedet, som noen vil fylle med en ny app eller en ny løsning. Om det blir en så mye sikrere variant, er jeg usikker på.
 
Om USA (eller Norge, for den sakens skyld) forbyr TikTok, og sørger for at alle de som nå bruker tid på å lære ting, knytte relasjoner og etablere egen virksomheter (for å nevne noe) på denne appen, så vil jeg si at vi da ikke er veldig mye bedre enn det Kina og andre land vi normalt ikke liker å sammenlikne oss med er, når det kommer til å hindre ytringsfrihet, bedrive propaganda og bestemme over hvem som får hvilken informasjon, fra hvem.
 
Hva tenker du om det å forby TikTok? Eller hva tenker du om TikTok som sosial plattform generelt - er det noe du bruker i din virksomhet? 
 
Fortell gjerne! 
 
 
------------- 
Ønsker du et nettverk og fellesskap med andre som jobber med sosiale medier, som du kan stille spørsmål til når du ikke vet hvordan du skal gjøre innholdet ditt bedre, når noe teknisk eller praktisk ikke funker som det skal eller for å få tips og inspirasjon til hva som er siste nytt og de beste verktøyene, akkurat nå?
 
I så fall bør du sjekke ut vukompetanse.no, for et medlemskap der gir deg akkurat dette - og mye, mye mer.
 
Jeg vil også anbefale deg å kjøpe boken min. Du finner boken "Hvordan oppnå suksess i sosiale medier" her. Den er en bok om sosiale medier som faktisk ikke 'går ut på dato' så fort, da den handler om hvordan du kan jobbe strategisk og målrettet med innhold i sosiale medier, og akkurat det har ikke endret seg særlig mye på alle de årene jeg har jobbet med sosiale medier 🙏🏼