<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1613999265353856&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
KONTAKT OSS

Noen ser aldri på stories, mens andre helt klart foretrekker stories fremfor å se på feeden. Er det sånn at feeden er død, mens stories er the new black? Statistikken sier at det er 15x så mye vekst i story-innlegg som i feed-innlegg (altså innlegg som du poster på siden din / veggen din). 

At levende bilder er effektfullt, er det ingen tvil om, og dette gjelder både video, livesendinger og ephemeral-innhold, altså flyktig innhold som i utgangspunktet forsvinner igjen etter 24 timer, som f.eks. Snapchat og Instagram stories.

Ta med folk bak kulissene!

Innhold som er delt i stories er en ypperlig måte for følgerne dine å bli kjent med deg eller merkevaren din på en helt ny måte. Instagram er en bildedelingsplattform hvor det estetiske står høyt i kurs, og derfor kan feeden fort føles veldig polert og kuratert. Med tanke på hvor fort Instagram stories vokser, kan det tyde på at folk setter pris på å få servert den uperfekte, upolerte siden man ofte får i en story. Innholdet forsvinner jo etter 24 timer, så folk slår seg tilsynelatende mer løs i story enn i feeden. 

På story kan du ta med publikum inn bak i kulissene, vise frem hverdagen på en helt ny måte og gå dypere inn på enkelte temaer. Innholdet presenteres ofte mer 'folkelig' og rett fra levra, og for mange fremstår dette innholdet som mer ekte og troverdig - noe stadig flere setter pris på. 

Så, hva er Instagram stories?

Øverst i Instagram-feeden din ligger det en linje med mange små rundinger. Dette er stories fra de personene / kontoene du følger. Du har kanskje lagt merke til at disse ikke ligger i en kronologisk rekkefølge? Stories er nemlig også styrt av algoritmer - som det meste annet innhold i sosiale medier!

Kanskje har du lagt merke til at dine nærmeste venner og favoritter ofte ligger helt først? Algoritmene belønner nemlig kontoene vi oftest engasjerer oss i. Scroller du forbi Stories, for å se noen helt andre, og scroller forbi de samme kontoene ofte, så vil de til slutt vises lenger og lenger ut i rekken av Stories, som gjør at færre vil se innholdet ditt.

Bilde 18.07.2019, 15 30 40

Spill på lag med algoritmene - vær aktiv i dialogen!

Det samme gjelder stories som i de andre sosiale kanalene; man bør spille på lag med algoritmene! Så hva er det algoritmene liker? Jo, de liker engasjement! Vårt aller, aller beste tips er derfor; ønsker du at dine følgere skal engasjere seg i ditt innhold, må du også engasjere deg i dine følgere! Det kan høres ganske enkelt og selvsagt ut, men det er faktisk mer unntaksvis at bedrifter vi møter bruker tid i kommentarfeltet og er opptatt av følgerne sine, mer enn at de vil få ut sitt eget innhold. 

Bilde 12.04.2019, 11 25 47Bilde 12.04.2019, 15 07 33

Det er som med dialog i alle sosiale kanaler; om noen bruker av sin tid på å gi deg en tilbakemelding, er det selvsagt at du skal bruke av din tid på å svare tilbake. Vi anbefaler å svare på ABSOLUTT ALLE direktemeldinger du får, også de som "bare" har sendt en hurtigreaksjon / emoji. De storiene som havner lengst bak i historielinjen / listen øverst, er de du sjelden ser eller sjeldent har dialog med. Følgerne dine liker å få respons og dialog tilbake, når de først har engasjert seg i deg og innholdet ditt. Uteblir ditt engasjementet, får du mindre og mindre av engasjement til slutt, for det er ikke mange som vil bruke av sin tid på å sende en melding til noen som uansett ikke svarer.

Bruk funksjonene i appen

Vi anbefaler virkelig å bruke funksjonene som finnes i stories-formatet, for det er ikke bare det å sende kommentarer eller emojis som regnes som engasjement. Alt som gjør at dine følgere gjør noe aktivt, regnes som engasjement - og vil øke sjansen for at følgerne din også får det neste innholdet du publiserer, og det neste og det neste og ... Ja, du skjønner. Du kan engasjere følgerne dine både ved å sende live, ha spørsmålsrunder, bruke avstemninger og mye, mye mer.

Bilde 18.07.2019, 15 36 42Bilde 18.07.2019, 15 40 48

Husk at "usynlig" engasjement også teller. At noen sender storien din videre til en venn, at noen legger igjen en hurtigreaksjon på storien din, at noen trykker på stickerne du har lagt på storyen din, som f.eks. en hashtag eller location, regnes også som engasjement og hjelper innholdet ditt i å bli synlig for den følgeren også neste gang. 

Hvordan lager man en story? 

Det er superenkelt å lage en story på Instagram. Trykk på kameraikonet øverst i venstre hjørne - og du er i gang. Du kan enten ta et bilde, lage en filmsnutt, gå live eller laste opp et eksisterende bilde eller en videosnutt fra kamerarullen din.

Selve ordet 'story' tilsier jo at man skal fortelle en historie, og vi får av og til tilbakemeldinger fra bedrifter som ikke vet hvilke historier de skal fortelle. Noen har en helt bevisst tanke om hva deres historie den dagen skal handle om - og gir det en tydelig start, midt og avslutning. Det kan være at de skal delta på en messe, at de skal lansere et nytt produkt eller at de har en eller annen begivenhet de ønsker å dele. Men - det trenger ikke nødvendigvis å være en sammenhengende historie med en tydelig start, midt og slutt - det er nemlig det som er gullet med dette formatet. 

Om du deler noen glimt herfra og derfra av din hverdag i bedriften, uten noen mer bevisst tanke bak helheten på historien, så vil det uansett bli konsumert av følgerne dine som en historie - i løpet av de 24 timene innleggene dine ligger ute. Om du lager en liten video av dagens første kaffekopp, så tar et bilde fra et kundemøter, deretter filmer en kollega som forteller en liten kuriositet over dagens lunsj, og så avslutter med å dele kunnskap som du eller din bedrift sitter på, og som kan være kjekt for følgerne deres å vite - ja, så har du lagd en form for behind-the-scene story som kan være veldig spennende og interessant for følgerne deres å se på. En slikt story kan gi følgerne deres en følelse av at de blir mer kjent med merkevaren deres, med personligheten til de ansatte som jobber for dere og ikke minst; kan gi følgerne deres en god idé om hva slags kunnskap og kompetanse deres virksomhet besitter, som brått kan gjøre en følger om til en potensiell kunde - på lang sikt. 

Husk at vi ser video uten lyd - du må ha tekst! 

Fremdeles er det mange av oss som konsumerer mesteparten av vårt sosiale medie-innhold uten lyd, så vi anbefaler at du tekster videoene dine på story også. Når det er sagt; på Instagram Story trenger du ikke tekste ord for ord, sånn som vi anbefaler at du gjør på Facebook-videoer eller YouTube-videoer.

Bilde 23.07.2019, 16 00 37Bilde 23.07.2019, 16 01 27

Det som er viktig er at folk får en idé om hva du snakker om, også om de ikke har på lyd. Det er derfor viktig at du skriver noen stikkord i tekstform og legger det på storyen din. Noen klikker seg raskt gjennom og vil ikke høre, kun lese, mens andre skrur på lyden på storyen din, om de ser at de er interessert i det du snakker om - og da må du trigge den interessen ved å legge til litt tekst. Det gjør du enkelt med det innebygde tekst-verktøyet. På den måten kan folk som av ulike grunner ikke kan ha på lyd også følge storyen din.

Når det er sagt; folk flest ser stories MED lyd, mens de fleste har lyden av når de konsumerer innholdet i feeden! Noe å tenke på :)

Skap synergier mellom innhold i feed og i story

Det kan være fornuftig å sende folk mellom story og feed, for å bruke de ulike formatene på best mulig måte og vise følgerne dine det du vil gi dem av innhold, i de ulike flatene. Da viser du også algoritmene at du lager innhold folk interesserer seg i, både på story og feed. Vi anbefaler dog ikke at man 'teaser' følgerne for å manipulere algoritmene, på samme måte som man lager click bait overskrifter i nettavisene. Det blir folk til slutt lei av, og så vil de ikke se innholdet ditt lenger.

Noen ideer du heller kan bruke;

 • Send folk fra feed til story:
  Dele et bilde eller en videosnutt i feeden, med tekst om hva du har gjort (I dag har vi vært på messe /i dag har vi hatt fotoshoot / i dag har vi lansert dette produktet...), og så si at folk kan se mer av prosessen / messen / behind-the-scene i story.
 • Sende folk fra story til feed: 
  Del spennende og gøy innhold på story, og avslutt med; lurer du på hvordan det gikk / lurer du på hvilket produkt vi endte opp med / lurer du på hvem vi møtte, så sjekk ut vårt siste innlegg i feeden / på profilen vår.

Bruk høydepunkter for å lagre ditt beste innhold

Bruk høydepunker til å lagre de storyene du vil beholde i mer enn 24 timer. Her kan du kategorisere innholdet ditt etter tema eller noen stikkord som sier noe om hvem du og din merkevare er, eller hva dere er opptatt av. 

Bilde 23.07.2019, 15 43 58Bilde 23.07.2019, 15 44 09

Innhold som du lagrer her vil være tilgjengelig helt til du sletter det igjen, så potensielt mye lenger enn 24 timer. En utfordring med høydepunkter er at det vises kronologisk, med det eldste innholdet først - så om du lager et høydepunkt som skal vise dine beste tilbud for eksempel, så vil det være dine eldste tilbud som kommer først - som kanskje ikke engang lenger er gyldige.

Så, enten bør innhold du lager i høydepunkter være gyldig uansett hvor lenge etter det er laget folk ser det - eller så bør du være flink til å slette utdatert innhold fra høydepunktene dine.

Noen Instagram Story-tips til slutt; 

 • Bruk geolokasjon der det er mulig
  Da gir du følgerne dine informasjon om hvor noe er - og du kan sørge for at innholdet ditt blir synlig for enda flere.
 • Tagg virksomheter eller mennesker
  Alle du har tatt bilde av, viser produktene til eller har laget en video med, bør tagges i din story. Det er både høflig å gjøre (når du viser frem noe / noen, så bør de få vite det - og det skal selvfølgelig alltid være avklart at det er okay at du deler det i utgangspunktet), men det kan også gi deg enda større rekkevidde. Om du tagger noen andre profiler (ved å skrive @ og så begynne og skrive dere brukernavn / navn), får de nemlig muligheten til å dele ditt bilde / din video videre i sin story - og sånn sett kan du nå ut til nye målgrupper. 
 • Bruk relevante hashtags
  Selv om det nå er sommer, er nok ikke #summer den beste hashtaggen å bruke. Det er millioner av treff på den hashtaggen og at ditt innhold skal bli synlig for en relevant målgruppe der, er lite sannsynlig. Derimot, om du har laget noen egen hashtags for virksomheten som er relevant å bruke, dere er på en messe som har en egen hashtag eller du finner andre relevante hashtags, så er det en fin måte å kategorisere hva dette innholdet handler om, samt at du gir følgerne dine en enkel måte å finne mer innhold om samme tema.

 

Har du lyst til å lære mer om Instagram og Instagram Story?

Vi i Valen-Utvik arrangerer et nytt Instagram-kurs i våre lokaler sentralt i Oslo, hvor du lærer hvordan du kan jobbe strategisk og målbevisst med Instagram. Kurset legges opp både praktisk og konkret, så det passer for alle - uansett om du enda ikke har testet ut Instagram, eller om du har jobbet bevisst og bra med denne kanalen i mange år.
 
I tillegg til deltakelse på kurset, får du i etterkant også tilgang til en lukket Facebookgruppe med deltakere fra tidligere kurs, som du kan bruke til å spørre, få tips og inspirasjon og ha som sparringspartnere også etter at kurset er over. 

Kurset gjennomføres 7. oktober i Stenersgata 8 (rett ved Oslo City), fra kl 17-20 - og du kan lese mer om kurset og kjøpe billetter her: Bli RÅ på Instagram! (NB! Det er kun 12 plasser per kurs).

Relaterte artikler

Lag ikoner til høydepunkter på Instagram

Har du lurt på hvordan du kan få fine ikoner på høydepunktene dine på Instagram? Da har vi guiden du trenger..

Les mer

Slik får du mer engasjement på Instagram

Med 2,4 millioner norske profiler, kan Instagram være et fint tilskudd til markedsmiksen din, men hvordan..

Les mer

Kommentarer

NYHETSBREV

Motta artikler fra Valen-Utvik

OM VALEN-UTVIK

Valen-Utvik tilbyr sine tjenester i form av konsulenttjenester på kort eller lang sikt, som rådgiver, strateg, koordinator eller prosjektleder, eller som fullt ut ansvarlig for all gjennomføring og kommunikasjon i sosiale medier på vegne av din bedrift. Valen-Utvik leverer drift av sosiale kanaler på vegne av bedrifter, men holder også kurs, foredrag og workshops for selskaper som vedlikeholder den daglige kommunikasjonen i sosiale kanaler selv.