Skip to content
All posts

4 bud for en suksessfull Facebook-konkurranse

Det kan være mange ulike grunner til å kjøre en konkurranse på Facebook, og gjør man det ordentlig, kan det være riktig så effektivt! Mange av kundene vi jobber med ønsker å spre ordet om nye produkter eller tjenester, og da kan ofte konkurranse være et virkemiddel som får spredd nyheten raskt og effektivt.

Men - konkurranser gjennomføres mange ganger på en lite effektiv måte, eller på en måte som bryter regelverket. I dette innlegget skal vi gi tips og råd som gjør at du kan lage konkurranser på en effektiv måte, uten å bryte reglene. 

Da vår kunde Elite Foto ønsket oppmerksomhet rundt et par Limited Edition Instax-kamera, var det ikke vanskelig å anbefale dem at vi lagde en konkurranse. Vi har kjørt konkurranser på disse populære kameraene tidligere, og vet av erfaring hvor godt det fungerer.  Konkurransen endte opp med 19.100 likes, 22.900 kommentarer og 149 delinger. 😱

Vil du vite hvordan vi gjorde det?

Dette er konkurranseposten vi endte opp med: 

 
 
konkurranse
 

Første bud: Fang oppmerksomheten til folk!

Vi har kun kort tid på å fange folks oppmerksomhet når de scroller raskt gjennom nyhetsfeeden sin, så det er viktig at vi er bevisst det visuelle for å få folk til å stoppe opp i scrollingen sin.

Allerede i første setning i teksten forteller vi at dette er en GIVE AWAY. Vi velger bevisst å bruke dette ordet fremfor f.eks ordet 'konkurranse', som kan føre med seg en forventning om at man må konkurrere i noe for å vinne. Ordet give away i store bokstaver sier tydelig at dette handler om at vi vil gi bort noe, så til tross for at det er et engelsk ord, ser vi at dette har best effekt.

Vi har også valgt å bruke et stående bilde i et 4:5 format, da dette tar størst plass på mobilskjermen når folk scroller, sammenlignet med et liggende bilde (i 16:9 format). Bildet er også visuelt pent å se på, ved å være enkelt, rent og med tydelig fokus, i tillegg til at det både er lyst og innbydende.

Selveste prikken over i-en, er å legge på tydelig tekst på selve bildet. Her valgte vi igjen ordene GIVE AWAY, i en farge som matcher det ene kameraet, og som er godt synlig. Vi har også valgt å kalle kameraene for A og B. Hvorfor vi gjør dette, kommer vi tilbake til.

 

Andre bud: Gjør det enkelt for folk å delta

Vi ønsker en veldig lav terskel for å få med flest mulige folk til å delta, så vi vil gjøre selve konkurranseelementet veldig enkelt. Vi ber ikke om at de skal skrive en lang avhandling, registrere seg på et nyhetsbrev, laste opp et bilde eller skrive en kreativ tekst for å bli med i konkurransen. Jo mer folk må gjøre, jo større sjanse for at de faller bort og scroller videre.

Vi ber derfor kun om at de skal:

  1. like innlegget og

  2. fortelle oss om de vil vinne A eller B

Det første elementet med å kreve at de liker innlegget vårt, er et viktig element, og noe av gullet i denne konkurransen. Vi vet at Instax-konkurranser pleier å få god spredning, og ved å be folk om å like innlegget, har vi muligheten til å invitere alle deltagere til å følge Elite Foto sin Facebook-side videre i etterkant.

Vi vet også fra tidligere erfaringer at konkurranser hvor folk kan få velge farge/modell/vare etc. pleier å fungere godt, så derfor endte vi opp med "velg A eller B" som konkurranse-element her. Ved å la folk velge selv, er det større sjanse for at flere finner en premie de liker, som igjen gir flere deltakere. 

 

Tredje bud: Kjenn målgruppen din

Vi er veldig opptatte av å vite hvem vi snakker til, altså hvem som er målgruppen vår. Kjenner du målgruppen din godt, vet du også når disse er online. Prøver du å nå småbarnsforeldre, kan det være greit å styre unna visse tidspunkt på dagen, som når mamma eller pappa henter og leverer i barnehagen, lager middag eller legger ungene. Da har de mest sannsynligvis ikke tid til å være på Facebook i tillegg.

Om du derimot publiserer innlegget ditt på kveldstid, når de samme småbarnsforeldrene sitter i sofaen og ser på tv, samtidig som de scroller på mobilen, da er vår erfaring at du får et mye bedre engasjement på posten din.

Det engasjementet som kommer på posten din umiddelbart etter at konkurransen er publisert, er et viktig signal til algoritmene på Facebook for å si noe om hvor interessant og relevant målgruppen synes at posten er. Dette vil påvirke hvordan posten vil gjøre det med tanke på videre rekkevidde. Om 'ingen' er online når du poster, klarer du heller ikke å engasjere noen, og da oppfattes heller ikke posten som relevant av algoritmene til Facebook.

Vi valgte å poste denne konkurranseposten kl 21.16 på en fredagskveld, noe vi har erfart at fungerer godt for denne målgruppen. Helgen er i gang, ungene har lagt seg, foreldrene sitter godt plantet i sofaen med hver sin mobil, har kanskje noe godt i glasset, og det er god stemning. Treffer vi målgruppen mens de er i denne modusen, er det stor sjanse for at de vil engasjere seg i innholdet vårt, og spesielt siden det er en konkurranse! 

 

Fjerde bud: Vær tydelige og følg reglene!

Vi må alltid ha med informasjon om når konkurransen avsluttes og når vi trekker vinnere. Det er ryddig, seriøst og påkrevd i henhold til regelverket.  Vi endrer også teksten i innlegget når konkurransen er ferdig, med tydelig informasjon om at konkurransen er avsluttet. Vi legger også igjen en kommentar i kommentarfeltet med at vinnere er trukket og at konkurransen er avsluttet, slik at de som har deltatt, får et varsel om dette.

Resultatet?

Nå tipper vi at dere er spente på hvordan tallene ble på denne konkrete konkurransen?

Vi nådde svimlende 350 111 mennesker (på en Facebookside som har ca 20.000 følgere)! Og vi fikk et totalt engasjement på hele 78 815! 🥳 Etter at vi inviterte alle som hadde likt innlegget til å like siden, fikk vi nærmere 4000 nye følgere til siden. Alt dette til prisen av to Instax-kameraer!  

69646905_2336593193060430_8854388853834776576_nHer er statistikken etter kun et par dager. Gøy å vise frem til kunden.

Ikke bare er dette noe som engasjerer de eksisterende følgerne til Elite Foto, men det er også ypperlig merkevarebygging. Vi nådde 350 000 mennesker som fikk Elite Foto opp i nyhetsfeeden sin, og som kanskje har Elite Foto mer top of mind neste gang de skal bestille fotoprodukter. Det hjelper å være synlig!

Legg også merke til at vi kjørte denne konkurransen uten å be folk om å dele innlegget eller å kreve at de tagget sine venner, da dette bryter regelverket for hva man kan gjøre i en konkurranse på Facebook. Er du usikker på hvilke regler som gjelder når du kjører Facebook-konkurranser, anbefaler vi at du leser deg opp på regelverket for Facebook-konkurranser, i dette innlegget som vi har delt tidligere.

Lykke til med konkurranser på Facebook!