Skip to content
All posts

7 tips for å ta bedre portrettbilder med mobilen

Med mobilen i lomma har du alt du trenger for å ta bilder til sosiale medier, også portrettbilder av menneskene du vil vise frem. Med mine syv tips kan du ta bildene dine til nye høyder.

 

#1 Ta bilder utendørs

Naturlig dagslys er gull om man vil ha et godt fotoresultat, men vær obs på været. Mange tror at strålende sol er topp fotovær, men det er faktisk overskyet vær som gir best resultat. Direkte sol gir ofte skjemmende skygger i ansiktet, så det aller beste er å finne et sted i skyggen, eller å ta bildene når det ikke er så sterk og direkte sol på himmelen.

#2 Tenk bakgrunn

Bakgrunnen er viktig om man vil ta gode bilder. Rydd bort all unødvendig rot som skaper forstyrrelser i bildet. Skal du ta bilder foran en vegg, er det en fordel å ikke plassere personen du skal ta bilde av helt inntil veggen. Be heller vedkommende ta noen store skritt fremover for å få avstand til veggen, slik at du skaper litt dybde i bildet.

vegg1vegg2

#3 Jobb med lyset – ikke mot det

Ikke still personen foran et vindu (eller sola) når du skal ta bilde av vedkommende. Det vil gi motlys, mobilen vil slite med å få riktig eksponering og resultatet blir ofte at personen du skal ta bilde av blir alt for mørk. 

Still deg veldig gjerne i nærheten av et vindu, for å få inn mest mulig naturlig dagslys, men sørg for at lyset kommer inn fra siden på personen. Det vil gi et mer flatterende lys på personen som skal fotograferes.

Hvis du tar bilder inne, så husk å gjøre det på en tid av døgnet hvor lyset er best mulig. Ikke tidlig på morgenen, på kvelden eller i skumringen. Du trenger alt naturlig lys du kan få. Husk også å skru av alle andre lyskilder i rommet du skal ta bilder i. Pærer med veldig gult lys kan gi gulstikk i bildene, og lystoffrør kan gjøre bildene alt for kalde. Naturlig lys er alltid best.

vindu

 

#4 Unngå spotbelysning

Skal du ta bilder innendørs, bør du unngå å stille personen du skal ta bilde av under en takspot. Da får man et veldig hardt lys ovenfra, som vil resultere i mørke ringer under øynene på personen du skal fotografere.

spot1spot2

#5 Bruk portrettfunksjonen

Har du en nyere mobiltelefon, har du mest sannsynlig portrettmodus på telefonen din. Den er gull når du skal ta bilder av mennesker. Den duser ut bakgrunnen, og gjør den mindre fremtredende, mens personen i front får alt fokuset.

 

#6 Pass på utstyret du bruker

Bruker du mobilen som kamera er det fort gjort å få fingermerker eller støv på linsen. Sørg for å tørke over før du går i gang med fotograferingen. Fettmerker kan gi uskarpe bilder, og støvkorn kan gi sjenerende flekker.

 

#7 Ta flere bilder

Når du først er i gang med å fotografere, kan det være lurt å ta flere bilder enn du tenker i utgangspunktet. Det vil gi deg et større utvalg, og det øker sjansen for å fange et spesielt godt øyeblikk. Still gjerne inn mobilen på seriemodus, for da tar den flere bilder ved kun ett trykk. Har du ingen som kan ta bilder av deg, er det gull å bruke selvutløser. Her kan også et lite stativ være til hjelp.

 

New call-to-action