Blogg | Din veileder i sosiale medier

Slik tar du gode bilder til sosiale medier

Skrevet av Valen-Utvik | 14.mai.2020 11:12:43

Med mobilen i lomma har plutselig alle blitt fotografer, og å levere bilder til sosiale medier har blitt lettere enn noen gang før. Ulike kanaler krever ulike typer bilder, men vi jakter alltid på de GODE bildene. Uansett om du fotograferer med proft utstyr eller mobilen, så finnes det noen bildetips som er universelle, og som kan hjelpe deg litt på veien.

Her kommer VU sine beste fototips for bilder til sosiale medier.

1. Tenk at bildet skal være lyst og lett

Lys har utrolig mye å si for hvordan bildet ditt ender opp. Hvis du ikke har vært bevisst på det før, så er det mange små og enkle grep du kan gjøre for å løfte bildet. Lyse og lette bilder er absolutt bedre enn mørke bilder med mye skygger. Her finnes det selvsagt unntak - nå snakker vi generelt. Dagslys er gull, også innendørs. Fotografer mest mulig når det er dagslys, det gjør det hele mye enklere! 

Er du i et rom der du ikke har tilgang på dagslys, går selvfølgelig godt an å fotografere der også, men vær bevisst på lyskildene i rommet og hvor de kommer fra. De sterke spottene som lyser rett ned fra taket gjør seg svært sjelden om de treffer modellen din rett i midtskillen eller midt i panna, som vår frilanser Lene viser i eksemplene over.

De to første bildene fra venstre er tatt i samme rom. På det første bildet står hun rett under spotlys; den eneste forskjellen er at hun har tatt et lite steg fremover på bildet i midten.

Det tredje bildet er tatt i dagslys ved et stort vindu. Dagslyset gir et mye mer flatterende lys, og vi anbefaler å bruke store lyskilder som et vindu når man kan! 

Se etter i rommet hvor det er best mulig lys, og hvor det ikke lyser sterke spotter direkte på motivet/modellen din.

 

Skal du fotografere gjenstander, så tenk på samme måte; knallhardt lys rett ovenfra er sjeldent gull. Det samme med lys bakfra, motlys, dette kan selvsagt lage en dramatisk kul effekt, men lyset kan også lure lysmåleren i kamera/telefon slik at bildet ditt ender opp altfor mørkt, som på det første bildet i eksemplet over.

På det andre bildet er eksponeringen i kameraet stilt mer riktig, og da ser man hvordan motlyset skaper et mer spennende bilde. På det siste bildet er fotografen på andre siden av planten, og man får et jevnt, mykt lys på objektet som fotograferes.

Prøv deg gjerne frem med å ta bilder fra flere forskjellige vinkler, med forskjellige lyskilder. Du vet best selv hvilket uttrykk du ønsker deg i bildet ditt! 

 

I tillegg kan det være lurt å tenke på lyskildene i rommet med tanke på hvitbalanse. Forskjellige lyskilder har ulik fargetemperatur. På en overskyet dag, kan solen gi omtrent 6500 Kelvin, mens en halogenpære inne gir omtrent 3000 Kelvin.

Blandingslys, f.eks. hvis taklyset er på i rommet OG du får dagslys fra vinduet, gjør det ofte vanskelig for lysmåleren i kameraet (også mobilkameraet) å forstå hvilken temperatur lyset egentlig er. Da kan du ofte få bilder som har et sterkt gulskjær, og disse kan være vanskelige å etterbehandle. 

Eksemplet over er fra et bryllup frilanser Lene fotograferte i, og den eneste forskjellen mellom de to bildene, er at lyset i taket ble skrudd av. Se hvordan fargen på brudekjolen går fra gulaktig til ren hvit.

 

2. Gå nærmere det eller den du fotograferer 

Hva er det du egentlig vil ta bilder av? Er det den lille figuren som så vidt synes bakerst i hjørnet der? Hvis så er tilfelle - gå nærmere! De fleste av oss har en tendens til å ta med for mye i bildene våre slik at det ender opp med for mye informasjon, og vi egentlig ikke får med oss hovedmotivet.

Tenk på det neste gang du tar bilder; kan jeg gå nærmere? Kommer motivet mitt bedre frem da? Som regel er svaret: JA!

3. Vi vil se mennesker

Mennesker på bilder er gull i sosiale medier! Vi elsker den personlige historien, liten eller stor - vi vil ikke bare ha pene bilder fra en katalog. Vi vil ha ekte mennesker som gir oss følelsen av noe ekte! Vi elsker smil og glade øyne, kanskje noen som viser oss sine favoritter?

Vi vil ha noen vi kan relatere oss til. Kunne jeg hatt den jobben der? Hadde jeg kledd den genseren? Så hyggelig hen ser ut! Husk også her: Gå nærmere! Vi vil ha kontakt! Bruk humor. Treffer du en som trives foran kamera, så bruk det for alt det er verdt! 

 

4. Vil vi ha en følelse av å være tett på det som skjer her og nå

I sosiale medier elsker vi følelsen av å være med i farta, at ting skjer her og nå. Det er akkurat NÅ vi var innom blomsterbutikken, og dama bak disken gav oss det gode rådet om vanning av yuccapalmer. Det er akkurat nå vi stikker innom bakeren, og sjekker ut hvordan han lager kanelsnurrer. Det er akkurat nå gründeren av den bedriften vi digger, viser oss hjemmekontoret sitt. Da gjør det ingenting om kvaliteten på bildet er litt rufsete, det viktigste er øyeblikket, at det er her og nå

Har du flere tips du mener er viktig for bilder i sosiale medier, så del dem gjerne med oss i kommentarfeltet! Hva mener du er det viktigste for et bilde som skal brukes i sosiale medier?