Vi jobber med mange ulike kunder i sosiale medier, hvor vi enten skal lage godt innhold på deres vegne eller skal legge til rette for at de skal klare å lage best mulig innhold i sine egne kanaler selv. Utstyrt med mobil og noen favorittapper, får vi produsert innlegg i fleng, og stadig enklere og bedre! I dette innlegget deler vi våre personlige favorittapper.
Har du en smarttelefon, har du det aller viktigste verktøyet for å lage godt innhold i sosiale medier. Mobilen har vi alltid for hånden og den er stort sett tilgjengelig når vi kommer over noe vi tror kan bli en god historie i sosiale medier. Vi trenger stort sett noen visuelle virkemidler for å illustrere historien, eksempelvis et bilde eller en video, og da er de aller fleste telefoner mer enn gode nok til dette. Trenger bildet eller videoen litt redigering før vi publiserer, finnes det virkelig en app for det meste.
Kine sin favoritt er en helt super bilderedigeringsapp på farta, nemlig Colorstory! I denne appen kan du enkelt redigere farge, kontrast, lys og mye mer. Samtidig er det enkelt å croppe bildet til et format som passer fint til Instagram og Facebook.
Det ligger ferdige maler man kan croppe etter, eller velge helt selv. Noe av det beste av alt - en funksjon Kine bruker nærmest på hvert eneste bilde: Når bildet er ferdigredigert og lagret, kan man dele det direkte videre via Airdrop eller rett til den kanalen man ønsker å dele bildet i. Hun foretrekker å sende til macen via Airdrop, for så å dele videre i den tiltenkte kanalen derfra.
Man kan også koble appen direkte opp mot Instagram og planlegge Instagram-feeden sin med grid-funksjonen som ligger inne, slik at man får profilen sin til å se akkurat slik man ønsker - rent visuelt.
Uansett om Christina produserer video, bilder til sosiale medier eller foto som skal på trykk, bruker hun helst mobilen som kamera. Hun bruker særdeles få apper og programmer for å klargjøre materiellet, og synes enkelhet er nøkkelen. Derfor har hun heller ikke noe imot å bruke en liten slant på de programmene hun trenger, så lenge de gjør jobben hennes enklere.
Til foto bruker bruker hun Adobe Lightroom som finnes både for mobil og desktop. Og til video, er det Final Cut Pro som gjelder. Det viktigste disse programmene tilbyr, som hun har savnet i gratisapper, er mulighet til å velge format, størrelse, kontrast og lys.
Leif sin go-to app for fotoredigering på mobilen er VSCO. Den bruker han hvis han trenger det lille ekstra for å løfte bildekvaliteten. Han forsøker alltid å gjøre minimalt med endringer, for å beholde det naturlige uttrykket fra bildet, men kanskje løfte opp litt eksponering, lys og kontrast. Når han vil endre hvitbalansen litt og legge til eller trekke fra varme i bildet, er denne appen knall!
Det som skiller den fra andre foto-apper, er en split-tone funksjon som gjør at man kan legge inn subtile fargenyanser i skygger eller i de lyse delene av bildet. Trikset er å ikke overdrive, men bare få bildet til å poppe litt uten at den som ser bildet tenker over at bildet er spesielt mye redigert.
Glenn mener at enkelhet i apper, er et must for at det skal være vits å bruke på farten. Touch Retouch er en app han bruker 'on the go' for å fjerne uønskede elementer i et bilde. Appen er superenkel å bruke, resultatet blir strålende og så enkelt er det:
Åpne appen, finn bildet du vil redigere, marker det du ønsker å fjerne ved hjelp av menyene nederst på skjermen og trykk på GO! Så enkelt – og så genialt! Det tar virkelig 10 sekunder å få strålende resultater.
I bildet her ønsket han å fjerne strømledningen som la seg i overkant av bildet, og med funksjonen Line Removal viskes den ut, uten at bildet blir ødelagt eller ser redigert ut.
Christine K har ofte behov for å redigere små videosnutter, men kan ikke proff videoredigering selv, så da er telefonen grei å ha. Med Videoshop er det enkelt å redigere ting på farten, med et bra resultat. Appen har støtte for både liggende, stående og kvadratisk video, det er et stort pluss. Det er enkelt å klippe i videoene, og man kan også legge til lyd.
Jeg bruker faktisk appen overraskende ofte til å fjerne lyd helt fra klipp. Videoene eksporteres raskt til kamerarullen med et tastetrykk. Appen har også støtte for bilder, så man kan enkelt lage slideshows og GIFs.
Clips-appen (kun for iPhone) er genialt for å få tekst on-the-go på videoklippene sine, og det unike med denne appen er at den tekster videoen din LIVE, altså mens du tar den opp. Du får naturligvis anledning til å redigere teksten før du lagrer videoen, for det kan naturligvis bli noen ord som oppfattes feil, men stort sett får den med seg det aller meste - også på ulike dialekter. Ganske utrolig, men veldig, veldig praktisk for oss!
Vi vet jo alle hvor viktig det er å tekste videoer til sosiale medier da cirka 80% av oss ser video uten lyd. Christine W akkurat begynt å bruke denne appen, men den er veldig enkel og man forstår raskt hva man skal gjøre. Du trenger ikke å være ekstremt teknisk for å få til dette, og ikke minst sparer den deg for en god del jobb og tid, som normalt medgår til teksting av videoer i etterkant.
Astrid har mange favoritter, både til bilde- og videoredigering, men en forholdsvis ny, dog veldig kjær, favoritt for å fikse videoer i en fei, er Videoleap. Dette er en app i familie med andre gode bilde- og videoapper, som Enlight, Photofox, Quichshot og Pixaloop - alle verdt å sjekke ut.
Med videoleap kan du enkelt sette sammen videoer bestående av bilder og video, du kan legge tekst oppå videoen, du kan legge til lyd / musikk og du kan bruke filtre og andre justeringer, på en svært enkel og grei måte. Det er ytterligere funksjoner i en Pro-variant, men enn så lenge har Astrid klart seg med den enkleste versjonen.
Instagram Story blir bare viktigere og viktigere for oss (og kundene våre), og det å kunne gjøre litt ekstra ut av bildene og videosnuttene vi deler der, er både enkelt og effektfullt. Vi vil derfor ta med et par apper for akkurat dette formålet som vi liker spesielt godt!
Unfold er en relativt fersk app på Christine K sin telefon, men det er den store Instagram-hypen nå for tiden. En app som enkelt lar deg lage et kult utseende til din Instagram-story. Man kan velge mellom en haug med ferdiglagde maler, hvorpå man legger til egne bilder og tekster. Det gir henne en følelsen av å lage en editorial til et kult magasin, og så liker hun at man kan få inn flere bilder i en 'frame'.
Instagram Story har en maksgrense på 15 sekunder per videoklipp, men man kan helt fint laste opp videoklipp man allerede har lagret på telefonen. Da kan man jo komme i den situasjonen at man har klipp som er lengre enn 15 sekunder, og i de tilfellene kommer Continual virkelig til sin rett.
Astrid synes dette er en ekstremt enkel og effektiv app; åpne appen, hente opp videoklippet man ønsker delt opp, trykk på 'Velg' - og vips, videoklippet ditt er delt opp i 15-sekundersklipp (+ evt reste-sekunder).
Det var alt fra oss denne gang, men nå vil vi spørre DEG;
Har du en favorittapp for å redigere bilder og / eller video på farta?
Del i kommentarfeltet, da vel - så blir dette innlegget bare enda bedre for alle!