Blogg | Din veileder i sosiale medier

Hva er Clubhouse – og hvordan kommer du i gang?

Skrevet av Valen-Utvik | 02.feb.2021 16:53:47

Du har kanskje hørt og lest om den nye snakkisen i sosiale medier, appen Clubhouse, men ikke fått med deg hva det egentlig dreier seg om? Fortvil ikke; vi skal fortelle deg alt vi vet! Innen de neste få minuttene håper vi at du også blir like begeistret for denne nye sosiale medie-kanalen, som vi i VU er.

 

HVA er Clubhouse?

Clubhouse er en helt ny sosiale medier plattform, hvor fokuset helt og holdent er audio, altså lyd. Foreløpig eksisterer appen kun i beta-versjon, kun til iPhone, og som invitation only. Med andre ord må du kjenne noen som allerede bruker appen, for å komme i gang, slik at de kan gi deg en invitasjon. Du kan derimot gjøre ventetiden litt kortere ved å laste ned appen og reservere et brukernavn, for å sette deg på venteliste allerede nå. Dette kommer vi tilbake til senere i blogginnlegget! 

Nå spør du kanskje deg selv om vi egentlig trenger flere sosiale medie-kanaler?
Vi i VU sier helt klart JA; for vi har testet Clubhouse – og er frelst.

 

Clubhouse har fokus på kun lyd

Vi sammenlikner Clubhouse litt med Twitter, bare at twittermeldingene er med lyd, og litt som en live podcast, hvor du som lytter får lov til å ta del i samtalen, om du vil.

Det er ikke lagring av innhold, alt skjer live, og det er i utgangspunktet ikke lov å ta opp noe fra appen. I i stedet for en tradisjonell newsfeed / nyhetsstrøm som vi kjenner fra Facebook og Instagram, har du i Clubhouse ulike «rom», eller samtaler, som pågår - og som du kan lytte til. 

Hvem som helst kan starte et rom, og man har tre ulike valg når man vil starte et:

Open - Starter et rom som er åpent for absolutt alle
Social - Starter et rom hvor kun de som følger deg kan se rommet og delta
Closed - Et helt privat rom hvor du bestemmer hvem som kan bli med

Som bruker har du tilgang til både norske og internasjonale rom, og kan gå inn og ut av de rommene du synes er interessante. Og når et rom er avsluttet, er også samtalen borte. 

                        


Hittil har vi deltatt i mange ulike rom, med både useriøse og seriøse samtaletemaer. Blant de seriøse har vi vært med i ulike samtaler om blant annet markedsføring, aksjer og fond, musikkindustrien, representasjon og mangfold. Ja, det har til og med vært avholdt egne, seriøse, talentkonkurranser i regi av norske anerkjente artister.

I Clubhouse er det som nevnt ingen opptak fra de ulike rommene (om det ikke godkjennes av absolutt alle som er med, i forkant), så her gjelder det å være tilstede i appen for å få med seg det mest spennende, når det skjer.

Kanskje er det derfor vi får en liten følelse av FOMO (Fear Of Missing Out) når vi ikke er tilstede? Hvordan FOMO'en utvikler seg videre, etterhvert som stadig flere kommer på plattformen og utvalget av rom å lytte til og delta i vokser - ja, det blir virkelig spennende å følge med på.

HVORDAN funker det?

... og hvordan holder man styr på grupper med flere hundre deltakere, for å unngå at folk snakker i munnen på hverandre, og for å sørge for at alle blir hørt? 

De fleste rom i Clubhouse består av moderatorer, talere og publikum.
Moderatorene er gjerne de som har startet rommet, eller andre som har fått tildelt moderatorrollen av den som startet rommet. Talerne ("speakers") har fått lov av moderatorene til å komme opp på 'scenen' for å kunne snakke, og være med i samtalen, mens publikum er de som kun lytter til samtalen. 

Når du først blir med i et rom, får du automatisk tildelt en publikumsplass. Da kan du lytte til samtalen, uten at du har mulighet til å snakke. Du kan likevel rekke opp hånden om du har lyst til å bidra i samtalen, og deretter vente på at en moderator gir deg plass blant talerne slik at du kan snakke. Da er det en uskreven regel om at man som ny speaker muter (slår av) mikrofonen sin i appen, før man eventuelt vil si noe.


Det er imponerende hvordan moderatorene tar sin rolle på alvor, og sørger for at både etikette og kutyme overholdes. I Clubhouse er det nemlig en uskreven regel om at man skal mute sin egen mikrofon når man ikke snakker, og at man skal vente på tur slik at alle slipper til. Disse strukturene er også bidragsytende til den gode flyten, den gode stemningen og at det sosiale i appen fungerer så godt. 

Noe av det vi liker godt er at man selv kan velge om man vil være en aktiv eller passiv part i rommene man blir med i. Mange lytter til rom mens de jobber, trener, vasker og holder på med andre ting, mens andre går aktivt inn for å prate.

 

Du kan bli med i en Club på Clubhouse

I tillegg til å være med i ulike og vilkårlige rom og samtaler, kan du også melde deg inn i grupper (clubs), basert på egne interessefelt. Du kan også lage, eller melde deg på, eventer - altså fremtidige tidsbestemte rom og samtaler.

Om du har lyst til å lage din egen Club (som personer kan bli medlemmer av og som kan ha rom / samtaler, både offentlig, og kun for de som er medlem i din Club), så kan du søke om å få ha din egen Club på Clubhouse ved å følge denne lenken

Vi i VU har også en egen fagprat om sosiale medier, med ulike temaer, hver torsdag klokken 20:00 på Clubhouse, så søk oss gjerne opp og bli med. Og ja, vi har søkt om vår egen Club også, og venter spent på at den skal bli godkjent i systemet.
    

Ikke på Clubhouse enda? Kom i gang!

Om du ikke har blitt invitert til Clubhouse enda, finnes det likevel en måte å fremskynde ventingen på. Gå inn på Clubhouse sin egen webside fra din iOS-telefon eller iPad (eller last ned appen), og registrer brukernavnet og telefonnummeret ditt. Om du bruker Android må vi dessverre skuffe deg; Beta-versjonen til Clubhouse er foreløpig kun tilgjengelig for iPhone-brukere.

Ved å registrere deg, blir du tildelt en plass i "køen". Når det er din tur, vil noen på din kontaktliste få en forespørsel om å slippe deg inn. Ryktene sier også at jo flere venner du har som bruker Clubhouse, jo mindre tid tar ventingen. Du kan selvfølgelig også sjekke med venner og bekjente, og forhøre deg om de har en invitasjon til overs. Det er også flere forum og grupper som er rause på invitasjoner, som for eksempel Gründerklubben på Facebook.

Man får nye invitasjoner fortløpende ved å være aktiv i appen, ved å for eksempel starte egne rom og delta i samtaler, så med litt tålmodighet er du nok straks inne.

Det ryktes også om at det kanskje bare er 3-4 måneder før Clubhouse også er tilgjengelig for Android, og at det da blir tilgjengelig for alle – uten invitasjonssystemet, og da tenker vi det virkelig blir action inne på Clubhouse-appen! 


Skriv en god bio!

Når du endelig er inne, anbefaler vi at du skriver en god og interessant bio. Clubhouse har ingen begrensning i hvor lang bioen kan være, så her anbefaler vi at du markedsfører deg selv, eller bedriften din, på en måte som bidrar til at andre velger å følge deg. Du får også mulighet til å legge til Twitter- og Instagram-kontoene dine, og det vil vi anbefale at du gjør. Det er nemlig ingen meldingsfunksjon ellers i appen, så det har blitt vanlig at man gjerne sjekker profilene til de man er i samtale med, og om man da vil ta nærmere kontakt med noen, så skjer det gjerne via Twitter og Instagram. Alt som driver trafikk ut til dine andre kanaler er jo topp, eller hva? 

Følg mennesker som er relevante for deg

På lik linje med andre sosiale medier, kan du også på Clubhouse følge mennesker du synes er interessante, uavhengig om det er kollegaer, venner, artister eller for eksempel kjente personer som Elon Musk. Menneskene du følger på Clubhouse vil påvirke hvilke rom du blir presentert for i appen, og hvilke varslinger du får på telefonen din.  

Og apropos varslinger på telefonen; det kan kanskje bli litt vel mange varslinger fra denne appen, men det kan du heldigvis styre selv under innstillingene (tannhjulet). Da kan du bestemme om du skal få alt fra Very Frequent til Very Infrequent antall varslinger. 

Men – om du er helt ny på appen, er vår anbefaling at du følger en god del mennesker du tror kan være interessante for deg, for da får du opp flere rom som du kan lytte til og gjøre deg opp din egen mening. Så kan man jo alltids avfølge folk etter hvert, om ikke temaene og interessefeltene skulle stemme så godt overens med din smak. 

Er Clubhouse interessant for bedrifter?

Det har vi også mange tanker og meninger om, naturligvis, men det får vi spare til et nytt blogginnlegg, når vi har fått testet ut denne appen enda litt mer.

 

VU fagprat om sosiale medier på Clubhouse

Og som allerede nevnt over; Når du har kommet i gang og blitt kjent med appen, hadde det vært gøy å se deg på vår ukentlige fagprat der inne. Vi er live hver torsdag klokken 20.00!

Vi snakkes på Clubhouse!