Blogg | Din veileder i sosiale medier

Bruker du bilder du finner på nett i egne kanaler?

Skrevet av Valen-Utvik | 27.feb.2019 15:57:12

Etter at vi alle fikk digitale kameraer på mobilene våre, og kvaliteten på disse bildene bare blir bedre og bedre, flommer internett nå over av digitale bilder. Bilder tatt av alt fra glade amatører til profesjonelle fotografer. Med et lite enkelt tastetrykk kan du lagre mange av disse bildene du kommer over på nettet, og bruke bildene i dine egne kanaler. Lovlig - eller ikke?

Merkevarer og privatpersoner laster opp bilder i sine egne sosiale kanaler, og henviser til Google eller Pinterest som kilde. Bilder deles i sosiale kanaler, og tagges med "din" hashtag. De kan du vel reposte og dele videre, uten å måtte spørre, for folk flest blir vel bare stolte av om bildene deres deles videre av andre. Eller...? 

Hvorfor er det så vanskelig å skjønne hvilke bilder du kan, og ikke kan, dele videre?

Husk; Du har et redaktøransvar for virksomhetens digitale kanaler

Når du skal legge ut innhold i virksomhetens sosiale kanaler, er det ditt ansvar å sørge for at du har rettighetene til å bruke innholdet du legger ut.  Er du i tvil, sjekk! Det kan fort koste deg dyrt, og gi en solid ripe i omdømmelakken, om du ikke har kontroll. Vi har etterhvert mange eksempler på personer som har fakturert bedrifter alt fra 2.000 - 10.000 kr / stk for bilder som bedriften har brukt uten å spørre om lov.

Nei, det hjelper nok heller ikke med slike svar når man mottar faktura for bilder som er tatt fra opphavspersonen og lastet opp på en bedrift sin profil.

Hva er lov når det kommer til deling av bilder i sosiale medier?

Holder det å legge til en linje i teksten hvor man forteller hvem man har "lånt" bildet fra? Holder det å tagge vedkommende i teksten på Instagram, eller kanskje skrive brukernavnet som en hashtag? Hva om man tagger vedkommende i selve bildet? Kan man henvise til stedet man fant bildet, ved for eksempel å skrive "Kilde: Google" eller "Kilde: Pinterest"?

NEI.

Så enkelt er det faktisk. Kreditering alene er ikke nok til å gjøre det lovlig å dele andres innhold i dine egne kanaler. Den som har tatt et bilde (eller en video) eier rettighetene etter Åndsverksloven, og det må gis eksplisitt samtykke av fotografen om man ønsker å bruke bilder vedkommende har tatt. 

Og ja, dette gjelder også om du "bare" skal reposte et bilde fra Instagram. Joda, mange synes det er stas å få offentlig anerkjennelse ved at en merkevare deler bildet deres videre, men det gjør det ikke mer lovlig av den grunn. Selv ikke om du altså tagger vedkommende på den ene eller andre måten.

 

Spør om lov før du deler

Det holder ofte å spørre pent. Mange synes som nevnt at det er hyggelig med litt oppmerksomhet, og lar bedrifter dele egne bilder i bedriftens kanaler. Særlig gjelder dette de som ikke jobber profesjonelt med sosiale medier, bilder / video eller innhold generelt, og det gjelder ofte de som har forholdsvis små profiler og dermed ser på dette som en god mulighet for å få økt synlighet. Men, du kan ikke anta at det er greit - du må spørre om lov først. Det er du som har bevisbyrden om det skulle bli en strid, så det kan være lurt å spørre folk skriftlig. 

Hvis du ser at noen har tagget deg eller bedriften din i et bilde du kunne tenke deg å bruke i dine egne kanaler, eller noen har brukt en hashtag med ditt firmanavn eller en annen hashtag du har definert og "eier", så er heller ikke dette noe som gir deg bruksrett til deres bilder. Du må spørre om lov.

 

Følgere som laster opp bilder

Om du vil arrangerer en konkurranse hvor folk skal laste opp bilder på Instagram, og tagge det med en spesifikk hashtag for å være med i trekningen av en premie, er det endel ting som er verdt å tenke på. Aller viktigst; hashtaggen du bruker må være helt unik og tydelig, samtidig som du eksplisitt kommuniserer at bildet folk tagger med denne hashtaggen, kan deles videre i bedriftens sosiale kanaler. Dette er viktig å sørge for at man ikke velger en hashtag som ingen kan bruke ved en tilfeldighet, uten å vite at de med det er med i en konkurranse.


Eksempel:
Om vår lokalavis, Amta, skal lage en slik konkurranse og vil at følgerne skal bruke hashtaggen #vårtegn for å være med i trekningen, er dette ikke en unik og tydelig nok hashtag. Den kan brukes av mange, helt uavhengig av at de har sett at de da er med i avisen Amta sin konkurranse - og dermed kan deles videre i deres profiler. Lager de derimot en hashtag som heter #vårtegn_amta_marskonkurranse så er det ingen tvil, og det skal godt gjøres at det kan oppstå misforståelse på denne måten. Men,
 vår klare anbefaling gjelder også her: Spør heller den som sitter på rettighetene til bildet en gang for mye enn for lite, før du eventuelt bruker bildet i dine kanaler.

Et lite bonus-tips;
Mange virksomheter spør personer om å bruke deres bilder ved å sende vedkommende en DM (direktemelding) på eksempelvis Instagram. Spør heller åpent i kommentarfeltet, så får du samtidig eksponering i deres kommentarfelt og kanskje noen nye følgere med deg i samme slengen.

 

Bruk av repost-apper?

På Instagram er det populært å bruke tredjepartsverktøy for å dele andre sitt innhold i egne kanaler, såkalte repost-apper. De legger gjerne til et lite symbol på bildet som forteller at det har blitt regrammet, og viser fra hvilken konto bildet opprinnelig kommer fra, noe som er fint for å gi kredit tilbake til den som eier bildet.

Mange tror derimot at dette gjør det lovlig å dele bildet videre uten å spørre. Men, igjen; du må likevel spørre før du regrammer / reposter. Disse appene er kun et nyttig verktøy som gjør det enklere for deg å dele andres bilder videre, etter at du har fått tillatelse.

 

Hvordan kan du dele innhold på en lovlig måte?

De fleste sosiale medier har sin egen delingsfunksjon. Da laster du ikke opp andres innhold i dine kanaler, men du deler det originale innholdet videre i dine kanaler, med tydelig lenking tilbake til det originale innholdet.

Eksempler på dette er re-tvitring på Twitter eller bruk av delingsfunksjonen til Facebook. Du kan også bruke ’embedded’-funksjonen fra Instagram og YouTube, som vil si at du viser bilder fra Instagram eller filmer fra Youtube på din egen side, fra hvilken som helst konto eller hashtag, men igjen; uten å laste opp det opprinnelige innholdet.

Du gir kun det opprinnelige innlegget ytterligere eksponering og synlighet via dine profiler – og vedkommende får all statistikk og kontroll over kommentarfelt m.m. Det er fortsatt vedkommendes innlegg, men du har gitt det ekstra synlighet i dine kanaler. Du ’speiler’ innholdet, og bildet peker tilbake til den som eier det. Sletter eieren innholdet forsvinner det også fra din side.

Gjøres dette riktig kan du dra nytte av innholdet, mens innehaveren får trafikken til sin side/blogg etc. Og ikke minst; du holder deg på den riktige siden av loven.

 

God og enkel huskeregel:
Om du har lyst til å bruke et bilde du finner på nett, men ikke vet hvem som har tatt det; la vær å bruke det. Klarer du finne tilbake til opphavspersonen bak bildet; spør vedkommende om å få bruke bildet. Enkelt og greit!

 

Bildebanker med gratis bilder til fri benyttelse

Heldigvis finnes det flere sider på internett som tilbyr deg gode og gratis bilder som du kan bruke i dine sosiale kanaler. Mange bilder er lagt ut under et frivillig lisenssystem som heter Creative Commons. Du kan finne bilder til både print, websider og sosiale kanaler - uten å måtte kreditere opphavspersonen når du gjør det. Her er det viktig at du leser lisensen for hvert bilde nøye før du laster det ned. Vi har laget en liste over noen av sidene som tilbyr gratis bilder:

Bildet vi har brukt for å illustrere denne artikkelen er fra Unsplash. Det er gratis, krever ingen kreditering og kan brukes i kommersielle sammenhenger.

Husk; det er lettere enn noen gang å ta egne, gode bilder - og de har du jo automagisk full bruksrett på! Et stemningsfullt foto du har tatt selv fungerer ofte bedre på Instagram eller Facebook enn proffe, glossy bilder uansett. Prøv deg frem med egne bilder, finn passende bilder fra Creative Commons eller spør den som eier et fint bilde før du bruker det.

--- 

Har du spørsmål eller innspill til denne teksten? Legg igjen en kommentar!