<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1613999265353856&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
KONTAKT OSS

Sist oppdatert; 12. oktober 2015

Vi får ofte spørsmål om hva som er lov og ikke lov på en bedriftsside på Facebook, med hensyn på det å drive konkurranser med Facebook som plattform. Det er heller ikke sjeldent vi kommer over bedrifter som gjør dette feil i dag, enten det er bevisst eller ubevisst. Vi har skrevet om Facebooks konkurranseregler i et innlegg allerede tilbake i 2013, da Facebook gjorde vesentlige endringer (forenklinger) i regelverket, men basert på antall henvendelser vi får om temaet, kan det være greit med en oppfrisking og tydeliggjøring.

iStock_000015465834Medium

Bør man ha konkurranser på facebook?

Aller først er det vesentlig å avklare hvor vidt det er riktig for din bedrift å ha konkurranser på deres Facebookside. Ja, det kan absolutt være riktig å av og til arrangere konkurranser fra din bedrift sin facebookside. Om man gjør det under de riktige forutsetningene, kan det både være givende for dine følgere og gi din bedrift bra engasjement og trafikk (reach), uten at det oppleves som spam for andre enn de som er interessert. Akkurat det sistnevnte er vesentlig, og det er også et viktig styringsverktøy for Facebook og hvordan de justerer sine algoritmer til enhver tid. Facebook ønsker at vi alle skal oppleve at når vi logger inn på Facebook, så er det mest mulig interessant og givende (i en eller annen grad og form) for hver og en av oss. For å oppnå dette må de sørge for at Facebook oppleves minst mulig spammete, og det er dette reglene deres skal hjelpe til med.

Så hva er lov og hva er ikke lov?

Lovlige konkurranser på Facebook

 • Du kan be folk legge igjen en kommentar på ditt innlegg på Facebook.
 • Du kan be folk trykke på liker-knappen på ditt innlegg på Facebook.
 • Du kan be folk sende en privat melding til din Facebookside.
 • Du kan be folk skrive en melding / legge ut et bilde på din Facebookside.
 • Du kan bruke likes-funksjonen som en tellemekanisme i en konkurranse.

Edit:

Noe som ikke var lov tidligere, men som er lov nå;

 • Du kan be folk like Facebooksiden din. Dette kan gjøres på flere måter;
  • som en konkurranse i seg selv; "Vi trekker vinner blant våre følgere når vi når 25.000 følgere"
  • som et kriterium for deltakelse i en av de nevnte konkurransene; "Legg igjen kommentar, lik siden!"

I tillegg skal man naturligvis følge gjeldende lover i det landet man opererer i (markedsføringsloven eksempelvis), og man skal også fraskrive Facebook alt ansvar for innholdet og driften av konkurransen. Akkurat dette siste punktet her innrømmer vi at vi sjeldent skriver noe om i en konkurransepost på Facebook ("Legg igjen en kommentar, så er du med i trekning av ..."), men vi bruker det konsekvent om vi driver konkurranser i 3. partsapplikasjoner eller andre større kampanjer.

Vi mener at reglene Facebook har for hva som er lov og ikke lov mhp konkurranser, er viktige regler som skal hindre oss alle fra å spamme ned våre venner på Facebook. I tillegg til at reglene ble tydeliggjort i 2013, har Facebook etter den tid også justert sine algoritmer ytterligere, for å redusere spam for sine brukere. Så vidt oss bekjent gjør de dette blant annet ved å overvåke ord som brukes i innleggene ("DEL gjerne"), ved å øke verdien folks rapportering av spammete innlegg får, og så redusere synligheten (rekkevidden) for disse innleggene, samt ved å overvåke poster som får unormal mengde trafikk og spredning.

Ikke lovlige konkurranser på Facebook

 • Du kan ikke be folk dele innlegget fra din facebookside.
 • Du kan ikke be folk legge ut innhold på sin facebookside eller på sine venner sine facebooksider.
 • Du kan ikke be folk tagge seg selv eller venner i innhold du deler.
 • Du kan ikke kreve at folk liker facebooksiden din. (Dette er nå lov, se punktet i avsnittet over.)

Viktigheten av å være relevant

Enten det gjelder i konkurransesammenheng eller annet innhold du lager til Facebooksiden din, husk viktigheten av å være relevant for målgruppen din. Det gir deg garantert mange nye følgere om du gir bort en iPad eller et stort Universal-gavekort til en heldig vinner, men vi tror du får mye riktigere effekt av å gi bort noe som er relatert til det virksomheten din leverer eller står for. Er du et kjøpesenter, gi bort noe fra en av butikkene på senteret. Er du et konsulentbyrå, gi bort noen konsulenttimer. Er du en kjøkkenleverandør, gi bort noe folk kan bruke på sitt kjøkken. Eller er du en kommune med et samfunnsoppdrag som ikke handler om varer eller tjenester? Gi bort billetter til noe hyggelig som skjer i kommunen din.

Tenk langsiktig - skap verdi over tid!

Husk at det ikke er om å gjøre å få flest mulig følgere til facebooksiden din - det er om å gjøre å få de riktige personene til å like siden din. Det handler om å nå de menneskene du kan klare å skape verdi for, og som du klarer å engasjere, også etter at konkurransen er over. Om du er et kjøpesenter som gir bort en iPad, er ikke det nødvendigvis den riktige målgruppen som melder seg på konkurransen din, og du vil få store utfordringer med å engasjere disse menneskene når konkurransen er over. Det vil være med på å ødelegge rekkevidden for postene dine på sikt, og det blir som å tisse i buksa for å holde seg varm; kortsiktig glede.

"Det er så mange som bryter reglene!"

Det er egentlig lite som er lov, samtidig som det er mer enn nok. Alle som vil, klarer å følge disse retningslinjene, og regelverket er oversiktlig og greit å forholde seg til. Det er likevel mange nok eksempler på bedrifter som ønsker å bryte reglene helt bevisst, eller som ønsker å befinne seg langt inne i gråsonen for å få maksimal utnyttelse av eventuelle smutthull i Facebooks regelverk. Vi sier "Dem om det!", og opplever at Facebook justerer algoritmer og gir oss verktøy for å rapportere slike innlegg på en god måte.

Markedsførere, ta ansvar!

Om markedsførere fortsetter å balansere på grensen til hva som er lov, med tilhørende grove overtramp, og om markedsførere fortsetter å finne smutthull, tenke "lurt" og tvinge innholdet sitt på folk som ikke har bedt om det, uten å tenke kontekst og relevans, er vi ganske sikre på at Facebook sine team vil fortsette å justere algoritmene og kanskje på sikt klare å gi våre poster så godt som null i organisk rekkevidde.

Lag relevant nyhetsstrøm for deg selv!

Bruk muligheten vi alle har til å skape en relevant og god nyhetsstrøm for oss selv. Klikk den grå v'en øverst til høyre ved hvert innlegg, og forklar Facebook hvorfor du mener innlegget ikke burde dukket opp i din nyhetsstrøm. Det gir deg selv en mye bedre nyhetsstrøm, med mer av det relevante innholdet du liker, samt at det hjelper Facebook med å gi lavere rekkevidde til innlegg som bryter regelverket. Dette kan også med hell gjøres med annet innhold du ikke ønsker i din nyhetsstrøm; annonser du ikke finner relevante, venners deling fra spill du ikke er interessert i osv. Vi har alle muligheten til å skape en nyhetsstrøm som er mest mulig riktig og relevant for oss.

How to adjust what appear in your Facebook newsfeed

Lurer du på noe mer om dette temaet?

Meld deg inn i gruppen Regler for konkurranser i sosiale medier - og diskuter gjerne videre der. Her finner du Facebooks Promotion Guidelines, om du vil se mer detaljert fra Facebook om dette (og andre) temaer, og her er det spesifisert hvordan man kan drive konkurranse på Facebook. Ståle Lindblad i Areca har også blogget noen kloke tanker ang det å arrangere konkurranser på Facebook, som er vel verdt å titte innom.

Og om det er noe vi kan bidra med, er det bare å legge igjen en kommentar, så svarer vi etter beste evne.

Har du tips eller presiseringer du mener bør være med i dette innlegget?
Del det gjerne med oss, så oppdaterer vi innlegget.

Relaterte artikler

Kommentarer

NYHETSBREV

Motta artikler fra Valen-Utvik

OM VALEN-UTVIK

Valen-Utvik tilbyr sine tjenester i form av konsulenttjenester på kort eller lang sikt, som rådgiver, strateg, koordinator eller prosjektleder, eller som fullt ut ansvarlig for all gjennomføring og kommunikasjon i sosiale medier på vegne av din bedrift. Valen-Utvik leverer drift av sosiale kanaler på vegne av bedrifter, men holder også kurs, foredrag og workshops for selskaper som vedlikeholder den daglige kommunikasjonen i sosiale kanaler selv.