Skip to content
All posts

Kom i gang med Twitter!

Visste du at mer enn 1 million nordmenn har profil på Twitter? Av disse er det 59 % menn, og 41 % kvinner. Det er også flere menn enn kvinner som er innom Twitter daglig, og (kanskje overraskende), så er det i aldersgruppen 18-29 år Twitter har flest brukere i Norge. (Q4 2019, Ipsos)

lysbilde8_0

Twitter brukes for å sende korte, konkrete og personlige statusmeldinger. Ulike personer bruker Twitter veldig forskjellig, og det er derfor ingen fasit for hva du kan bruke denne kanalen til. Twitter brukes til alt fra diskusjoner om spesifikke temaer og dagsaktuelle saker, til at folk stiller spørsmål eller forteller hva de holder på med - til rene humorposter og veldig mye annet. 

Anbefalt aldersgrense: 13 år.

opprett_twitter

 

Før man begynner å bruke Twitter, er det to symboler det er greit å vite litt mer om: @ og #

@ blir brukt for å kommunisere direkte til og med en person. Man skriver @ foran brukernavnet til personen - for eksempel @valenutvik, og da får brukeren en varsling om dette. Dette kalles for en mention. Merk at det du skriver fremdeles er offentlig, slik at alle som følger dere kan se det. En twittermelding/tweet som begynner med @, blir kun synlig i strømmen til de som følger både deg og kontoen du nevner. Hvis du vil at tweeten din skal bli synlig for alle følgerne dine, kan du begynne med et punktum først, altså: «. @valenutvik»

Hashtag (eller emneknagg) er når man skriver # foran et ord som enten du eller noen andre har bestemt på forhånd. For eksempel bruker NRK #MGPjr2019 for de som skriver om MGPjr. Ved å klikke på hashtaggen får man opp alle andre som har skrevet tweets med denne hashtaggen. Hvem som helst kan lage en egen hashtag ved å skrive # foran ordet. Hvis du ønsker å lage en egen hashtag, for eksempel til et arrangement, kan det være lurt å søke den opp i søkefeltet på twitter.com.  Da kan du sjekke om den allerede brukes av noen andre eller er fylt med et annet innhold enn det du ønsker.

Hjem:

På samme måte som i de fleste andre sosiale kanaler, har du en hjem-side. Her finner du en nyhetsstrøm / en feed med tweets fra de du følger. Du har mulighet til å like og/eller dele (retweete) disse. Det er vanlig å dele videre ting du liker, eller dele fordi du vil si noe til dine følgere om den tweeten du deler videre. 

hjem_twitter

 

Varslinger:

Her får du informasjon om noen begynner å følge deg, likte tweeten din, likte en tweet du er omtalt i (tagget i) eller om noen retweetet (delte videre) din tweet. 

varsler_twitter

 

Meldinger:

Det finnes også mulighet til å kommunisere privat med personer via Twitter, via direktemelding. Personen du sender direktemelding til må følge deg tilbake for at du kan sende meldingen. Kun denne personen vil se meldingen. 

Folk du ikke følger kan sende deg en direktemelding hvis du har skrudd på innstillingsmuligheten for at hvem som helst kan sende deg melding, eller hvis du har sendt vedkommende en direktemelding tidligere.

meldinger_twitter

 

Profil:

På din egen profil på Twitter, har du en oversikt over tweets du har lagt ut, hvor mange du følger og hvor mange som følger deg. 

IMG_7248

 5 twitter-tips fra VU til deg:

  1. Profilbilde

    Last opp et profilbilde som viser hvem du er. Mange velger å ikke følge tilbake kontoer (eller tror ikke det er en reell konto) om det ikke er profilbilde. Siden profilbildet ditt ofte vises veldig smått i appen, kan det lønne seg å velge et bilde uten for mange detaljer, f.eks. et portrettbilde av deg selv. 

    Skjermbilde 2020-02-24 kl. 11.55.30
  2. BIO

    Det finnes ingen riktig eller feil måte å skrive en bio, men ofte ser vi to varianter: den informative bioen, og den morsomme og uformelle. Hvis du vil skrive en informativ bio, kan du skrive litt om deg selv: si noe om hvor du er fra, hvor du jobber, hva du liker, og hva du kommer til å twitre om. Eller så kan bioen være i samme tone som du tror du kommer til å twitre i. 

    Skjermbilde 2020-02-24 kl. 11.58.07

    Skjermbilde 2020-02-24 kl. 11.57.44
  3. Følg relevante kontoer 

    Ved å følge mange nok personer eller bedrifter som ser interessante ut, vil du alltid finne noe å lese eller se på, uansett når du logger deg på. Finn folk du liker, se hvem de følger og følg noen av disse. Finn flere folk du er nysgjerrige på, kjendiser, idrettsfolk, politikere - hva som helst. Du kan gjerne se hvilke kontoer disse følger, og følge noen av disse også. Twitterfeeden blir så levende som menneskene du følger!

  4. Sleng deg på

    Kast deg inn i diskusjoner og dialoger, selv om du ikke er «invitert inn» ved at noen har nevnt deg. Det er det Twitter er til for. Ser du at noen snakker om en fotballkamp du også mener noe om, en politisk sak, Melodi Grand Prix eller lignende, så hopp inn i samtalen - det er gøy!

    Måten du finner diskusjoner og dialoger på, er ofte ved å søke på temaer, emner, stikkord - eller konkrete hashtags, så hva er du opptatt av eller mener noe om? Søk på det - oddsene er ganske så store for at noen snakker om det allerede!

  5. Twitre i vei

    Ikke tenk at hver eneste tweet du sender ut må være perfekt, ha standup-kvalitet eller må få frem hvilket enormt geni du er! Personligheten, kunnskapen, humoren og intellektet ditt får du vist frem over tid - og det viktigste er faktisk at man kommer igang med twitringen. At man sender noen tanker ut der, at man får respons, at man da er i en dialog - og så er man igang!