<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1613999265353856&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valen-Utviks blogg

  

Konkurranser på Facebook - enkelt forklart!

Av Astrid Valen-Utvik 12.sep.2012 16:13:46

Med ujevne mellomrom leker jeg "Facebook-politi". Med det mener jeg at om jeg oppdager konkurranser som arrangeres på facebook, og som bryter med regelverket til Facebook (Promotion Guidelines), så sier jeg ifra. Ikke til Facebook direkte, men til selskapet som arrangerer konkurransen. Når jeg gir slike tilbakemeldinger (hvor jeg forklarer kort hva som ikke er lov, hvordan de heller kan gjøre det, at jeg gjerne hjelper om det trengs), så får det oftest ett av fire utfall;

 1. Kommentaren min slettes og konkurransen kjøres videre (hvorpå jeg da rapporterer konkurransen som ulovlig til Facebook)
 2. Kommentaren min blir besvart á la "Vi vet dette ikke er lov, men alle gjør det, så vi satser på det går greit. Ikke byr deg!" (hvorpå jeg naturligvis rapporterer til Facebook).
 3. Kommentaren min ignoreres (evt forsvinner i mengden?), og jeg gir oftest bedriften da en ny sjanse, men da kun én. Neste gang jeg tipser uten svar, rapporterer jeg etterpå.
 4. Kommentaren min medfører at bedriften tar kontakt, takker for infoen, forteller at de ikke visste dette og spør oppfølgingsspørsmål, ber om råd osv. Hvorpå jeg selvfølgelig ikke rapporterer selskapet, og kanskje heller hjelper til med å spre innholdet når de har gjort de nødvendige endringene.

 

I dag fikk jeg henvendelse av variant nummer 4, altså: "Dette trodde vi var lovlig, kan du forklare nærmere?", og det har jeg såklart gjort. Forklaring jeg sendte tenker jeg kanskje kan være nyttig for flere, så derfor deler jeg min svar her i bloggen også. Ofte er det noen av de små, kanskje nye, facebooksidene som bryter Facebookreglene, ettersom de ikke alltid har en stor markeds- eller kommunikasjonsavdeling å støtte seg til. Mange må lese seg opp til det aller meste rundt sosiale medier selv, og kaster seg ut i prøving og feiling. Når mange da arrangerer ulovlige konkurranser, tror andre at dette er et tegn på at det er lovlig - og så har vi en dårlig spiral gående. Jeg håper dette blogginnlegget kan hjelpe flere bedrifter på vei til gode, innholdsrike og inspirerende facebooksider, uten fokus på en vekst oppnådd med uloveligheter. Her er tilbakemeldingen jeg ga (noe utvidet og redigert, tilpasset bloggformtet):

 

Reglene er egentlig ganske enkle:
Når du arrangerer konkurranser på facebook (eller konkurranser som omhandler facebook - altå gjelder dette også offline, i annonser, i butikk, i nyhetsbrev m.m.), kan du ikke bruke noen av facebook sine kjernefunksjoner (del, lik, kommenter, tagg) som element i konkurransen.

Du kan gjerne oppfordre til at alle som følger deg, skal dele, like eller kommentere på ting du gjør, men det kan ikke være et element i hvordan vinneren i en konkurranse kåres. Dette er altså kun knyttet til drift av konkurranser, slik at om du legger ut et bilde av ditt produkt, med produktnavn, pris, link til nettbutikk o.l., og avslutter oppdateringen med "Trykk på Liker-knappen om du synes dette var fint!", så er det helt lovlig. Om du derimot skriver "Trykk på Liker-knappen om du vil være med i trekningen av å vinne denne fine premien!", så er det ikke lov.

Du kan derfor ikke gjøre følgende;

 1. kreve at de deler bildet ditt / siden din for å bli med i konkurransen din
 2. trekke vinner blant alle som liker / kommenterer på et innlegg / siden din
 3. kreve at de tagger seg (deg) i et bilde
 4. kreve at de laster opp bilde på din facebookside
 5. annonsere at du kommer til å gi en premie til følger nummer X / når du når X antall følgere (om du ikke forhåndsannonserer det, kan du gjøre akkurat dette som en overraskelse med ujevne mellomrom).
 6. kontakte / annonsere vinner av dine konkurranser direkte på facebook, uten å ha kontaktet vedkommede utenom facebook først (telefon / epost o.l.)

 

Grunnen til at du ikke kan gjøre dette, er rett og slett veldig gjennomtenkt og bra, og her er litt om hvorfor;
Om alle bedriftene bruker konkurranser på Facebook på denne måten, ville facebook blitt spam for oss alle. Vi ville ikke finne facebook interessant lenger, fordi den ikke klarer å tilføre oss noe verdi. Alt blir konkurranser, deling av konkurranser og mas om å sanke stemmer / likes. Og om vi som forbrukere ikke vil bruke tid på Facebook, blir Facebook veldig lite verdifullt for dere som bedrifter også - og vi taper alle sammen.

Jeg har full forståelse for at bedrifter ønsker å få flere fans på facebook, men det er altså viktig at det bygges langsiktig og sten på sten på sten. På den måten får du de riktige folkene til å like siden din, den type følgere som gir deg som bedrift noe konstruktivt tilbake - enten ved engasjement, produktutvikling, som fokusgrupper, ved å bli ambassadører for deg og dine ting og ikke minst; som salg på kassa. Dette gjøres ved å skape godt innhold og engasjerende dialog, og da spres det fra person til person fordi de liker så godt det du deler (fortjent spredning), ikke fordi de på den måten kan vinne noen fine premier, og etter det aldri engasjere seg i deg og din bedrift etterpå.

Det som er lov å gjøre, om du vil arrangere konkurranser på Facebook, er å holde selve konkurransedeltakelsen utenfor facebook. Med det menes følgende

Lovlige alternativer;

 • Meld deg på / send inn bildet til følgende epost X, for å bli med i trekningen av fine premier.
 • Legg igjen en kommentar på bloggen vår / lag et eget blogginnlegg, hvor du ber om at de lenker til din webside / din blogg
 • Legg konkurransen på din webside.
 • Lage en 3. parts applikasjon på facebook (bruk f.eks. Fanbooster.com, North Social eller noen andre tilsvarende), som gjør at folk oppfatter at dette skjer på facebook, i en egen fane, men teknisk sett blir det ikke spam når de registrerer seg (for info om registrering sendes ikke ut i nyhetsfeeden til folk). Her kan du også inkludere et felt i registreringen, hvor du sier at folk kan hake av om de vil motta ditt nyhetsbrev, og på den måten får du også bygget opp den databasen og kan fortsette kommunikasjonen med dem der.

 

På alle de ovennevnte alternativene kan du legge inn funksjonalitet som gir folk anledning til å dele info om konkurransen din / tipse sine venner, slik at du oppfordrer til spredning, men det vil ikke være en automatisk spredning i nyhetsfeeden til folk.

Et annet "hot" tips, er at om du lager en konkurranse på eksempelvis din blogg eller en facebookapp, kan du investere noen kroner på å annonsere for konkurransen din på facebook (Promoted Ads, Sponsored Stories m.m.). Så lenge innhold ditt er godt og inspirerende, vil forhåpentligvis folk trigges til å bli med på konkurransen, også om de blir eksponert for den via en annonse (enten i nyhetsfeeden eller i høyremargen på facebook). Det som er det fine ved å gjøre det på denne måten, er at det da ikke er noe tvil om at annonsen er nettopp det; et annonsert budskap, og ikke fordekt som godt innhold på en facebookside.

Et lite PS til slutt:
Man må også inkludere en liten disclaimer for å informere om at Facebook ikke på noen måte står som ansvarlig for denne konkurransen, eller får noe av kontaktinformasjonen som registreres i konkurransen.

Andre gode kilder til informasjon om dette temaet:

 

Håper dette var konkret og ble nyttig for deg og din Facebookside!
Har du innspill til ting jeg burde ha med her, eller andre kommentarer; ikke nøl med å legg igjen et lite spor!

Emner: Konkurranser, Regelverk, Facebook, Sosiale medier, Promotion Guidelines, Informasjon

Abonner på nyhetsbrev

Siste Innlegg

Innlegg etter Emne

se alt